четвер, 09 серпня 2012 13:06

У Києві Козлика Матолека не пустили в PinchukArtCentre

Автор: Фото: Ольга Камєнєва
  Козлик Матолек, персонаж культової польської казки був придуманий письменником Корнелем Макушіньскім ще в 1933 році
Козлик Матолек, персонаж культової польської казки був придуманий письменником Корнелем Макушіньскім ще в 1933 році

30-31 липня в рамках спеціального проекту "Подвійна гра" Першої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва ARSENALE 2012 в кількох просторах Києва пройшов підготовлений польським художником Павелом Альтхамером перформанс з циклу "Подорожі Козлика Матолека".

Від 1933-го Матолек - найвідоміший персонаж польських коміксів. Подорожує світом у пошуках містичного міста Пацанова - єдиного у світі, де підковують кіз. У реальному польському Пацанові є бронзовий пам'ятник цапові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Те, що пропонують київські галереї - розраховане на тупих людей" — Ута Кільтер

Залами Мистецького Арсеналу бігав чоловік з цапиною головою із пап'є-маше. Вбраний у вишиванку, взутий у вузькі червоні шкіряні туфлі. Мав довгі тонкі роги з вигином, край вуха - пасмо шерсті. Біля найабстрактніших творів мистецтва зупинявся, задумливо чухав бороду. Так само поводився із не-творами мистецтва - вентиляцією, температурними датчиками, відвідувачами.

"Де цей козел? Він має в мене сьогодні ночувати, - говорить перекладачка митця. - На бієнале досить нудно, я сподівалася більшого. Наприклад, що він вийде на сцену під час нагороджень чи щось таке. Веселіше було, коли ми ходили містом. На зупинці поблизу Лаври монах закривав обличчя, коли козлик до нього підійшов. Обіцяв викликати міліцію. На Хрещатику хлопець з пивом сказав другові: "Подумав, варто кинути пити - бачу козла". В ПінчукАртЦентр його взагалі не пустили. Біля УНІАНу його оточили лікарі, які там чергували. Почали з ним фотографуватися, при тому міряючи йому тиск. Під Укрдомом він підписався на захист укрмови. Я очікувала активніших дій від козла".


Зараз ви читаєте новину «У Києві Козлика Матолека не пустили в PinchukArtCentre ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі