вівторок, 31 липня 2012 14:18

"Арсенале" відвідало 120 тисяч гостей
25

Куратор "Арсенале 2012" Девід Еліотт та галерист Павло Гудімов
Фото: Фото: Ольга Камєнєва
Художник, переодягнений козлом, який уособлює пересічного відвідувача
Представник президента Марина Ставнійчук
Починається нагородження переможців

120 тис гостей відвідало київську бієнале "Арсенале" протягом двох місяців. Про це 30 липня на її закритті повідомили організатори події.

"Куратор може мати чудову ідею, але виставка має всі шанси провалитися. На щастя у Києві такого не відбулося", - сказав зі сцени куратор бієнале британець Девід Елліотт. Разом з комісаром "Арсенале" Наталею Заболотною він вручив нагороди лауреатам події. Білі статуетки у формі куба виготовили британські дизайнери. Грошові призи надав український меценат Ігор Воронов.

"Кому треба це складене мило?, - каже про інсталяцію з кольоровими шматками старого мила у прозорій тумбочці київський скульптор Олег Пінчук. - Але це можливість сказати людині, як вона бачить світ".

Скульптор не представив свої роботи на виставці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Те, що пропонують київські галереї - розраховане на тупих людей" — Ута Кільтер

"Я запропонував провокаційний проект "Пінчук-арт-шіт". Італійський художник П'єро Мандзоні відомий тим, що 1961-го наклав 90 баночок екскрементів, закупорив їх, і продавав за грам екскрементів - грам золота. У мене є вигрібна яма. В неї влазить 5 тон — цілий гімновіз. Я запропонував це виставити тут. Організатори, мабуть, злякали, - сміється Пінчук. - Якщо серйозно, то я скульптор. Мої роботи трохи відрізняється від сучасного мистецтва. Хоча я теж люблю грати у контемпорері. 2005-го увесь Український дім заставив тисячею пустих бочок з-під титану. Пізніше привіз під дім тролейбусну зупинку. В середину вона не влізла, тому її поставили поруч. Приніс дешеве вино, пластикові стаканчики, недопалки кидали на підлогу. Було відчуття, що люди, які приїхали сюди на мерседесах, повернулися на 10 років назад, коли ще чекали на тролейбус. Минулого року на виставці в Арсеналі побачив у стіні пусту електрощитову коробку. Вона була нічим не гірша за сміття, яке тут же виставили польські художники ще й отримали на це гроші. Я просто купив дешеву лампочку і повісив всередину такої коробки — зробив підсвітку. Там вже були стоптані черевики, стояла чашка "Ющенко — так!". Який був скандал! Сучасне мистецтво — це не художня майстерність, вміння малювати, а вміння створити скандал. Я його створив. Не для того, аби зробити прикрість "Арсеналу". Я дуже люблю його команду, особливо Наталю Заболотну. Якщо дантист хоче вирвати зуба, це не означає, що він погана людина. Якщо хочу зробити провокацію, це не означає, що я поганий".

З 21.00 до 3.00 відбулася заключна "Ніч бієнале". Квитки на неї коштували у 4 рази дешевше від стандартного входу на виставку — 20 грн. Черги біля воріт були до 80-ти метрів. 31 липня останній день роботи виставки. Наступну бієнале обіцяють провести за два роки.

Зараз ви читаєте новину «"Арсенале" відвідало 120 тисяч гостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі