середа, 13 червня 2012 16:01

Турецького піаніста можуть засудити за цитату у Twitter

Турецького піаніста можуть засудити за цитату у Twitter
Депутат від правлячої партії навіть назвав Фазіля Сая "сучим сином". Фото: radioazadlyg.org

Всесвітньо відомий піаніст і композитор з Туреччини Фазіль Сай може опинитися у в'язниці. Його звинувачують в образі релігійних почуттів мусульман. Причиною послужила цитата з Хайяма, яку музикант опублікував в Twitter.

"Невже рай - це бордель?" - таке питання в квітні 2012 року розмістив серед своїх повідомлень в соцмережі Twitter турецький піаніст і композитор Фазіль Сай. Музикант і уявити собі не міг, що ця перефразована цитата з вірша Омара Хайяма викличе бурхливу реакцію мусульман Туреччини. У Мережі на адресу Сая посипалися численні закиди.

Прокуратура Туреччини звинуватила піаніста в розпалюванні ворожнечі і знущанні над релігійними цінностями мусульман. У прокуратурі стверджують, що повідомлення в мікроблозі, які Фазіль Сай розмістив в своєму профілі, здатні похитнути підвалини турецького суспільства. Сай - не єдиний, хто опублікував цитату з Хайяма в Twitter: це зробили ще 165 користувачів мікроблогу. Проте звинувачення висунули тільки музикантові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видали улюблений роман Орхана Памука

В останні роки Сай неодноразово критикував владу в Анкарі. Політика, що проводиться урядом країни на чолі з Реджепом Тайіпом Ердоганом, спонукала музиканта заявити в кінці квітня в інтерв'ю газеті "Хюррієт", що він має намір покинути Туреччину і переїхати до Японії.

"Коли я зізнався що я атеїст, всі почали ображати мене", - заявив 42-річний піаніст, який нарікає на культурну нетерпимість в турецькому суспільстві. Так, депутат парламенту від правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР) навіть назвав Фазіля Сая "сучим сином". За словами музиканта, зараз влада уважно стежать за тим, що він пише в Twitter.

Випадок з Саєм дуже показовий для Туреччини. Анкара заявляє, що церква в країні строго відділена від держави. Між тим, правляча Партія справедливості і розвитку має ісламське коріння. З 2005 року в кримінальному кодексі Туреччини існує стаття, яка карає "образу національних почуттів турецького народу" тюремним строком до трьох років. В останні роки кількість винесених діячам мистецтв вироків, в основу яких лягли подібні звинувачення, помітно збільшилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Музей невинності" - Орхан Памук відкрив музей за власною книгою

Наприклад, письменник, лауреат Нобелівської премії Орхан Памук за рішенням суду повинен був виплатити грошову компенсацію після того, як виступив з критикою на адресу турків з приводу геноциду вірмен. У 2006 році перед турецьким судом постала письменниця Еліф Шафак, яка у своєму романі "Стамбульський підкидьок" теж звернулася до теми геноциду. У 2009 році турецький письменник Недім Гюрсель, автор роману "Дочки Аллаха" був звинувачений в богохульстві через нібито антиісламські вислови, які містяться в його творі.

Фазіль Сай побоюється, що його кар'єра може закінчитися, якщо його засудять до тюремного ув'язнення. В інтерв'ю турецькому агентству Dogan Фазіль Сай заявив, що своїми висловлюваннями він не хотів нікого образити, а висловлювати власну думку має право кожна людина. Суд над піаністом розпочнеться в жовтні 2012 року. Якщо музиканта визнають винним, то йому загрожує 18 місяців позбавлення волі. Друзі та шанувальники організували кампанію на його захист, в якій взяли участь понад 5000 чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Турецького піаніста можуть засудити за цитату у Twitter». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі