понеділок, 24 липня 2017 14:20

Томас Манн засуджував політику нацистів

Томас Манн засуджував політику нацистів
Томас Манн. Фото: Вікіпедія

22 липня 1949 року німецький письменник, есеїст, лауреат Нобелівської премії з літератури (1929) Пауль Томас Манн (1875-1955) повертається в Німеччину після 16-річного вигнання.

Пауль Томас Манн - знаменитий представник свого сімейства, багатого на відомих письменників, народився 6 червня 1875 року в містечку Любека, що на Півночі Німеччини. Його батько торгував зерном, а також був міським сенатором. Після його смерті Томас і його мати переїхали до Мюнхена, де Манн займався журналістикою. Він хотів стати письменником, наслідуючи приклад старшого брата. Твори з першої збірки Томаса спочатку публікували в сатиричному журналі "Сімпліціссмус". Він порушив тему буржуазного життя в своєму відомому романі "Будденброки". У новелі "Тоніо Крегер" відчувалася тема людських взаємин. 1905 року Томас одружився на Каті Пріґсгейм. Подружжя мало шестеро дітей, що не позбавило Томаса від потягу до чоловіків. Про це він багато писав у щоденниках. Дуже добре це описано у новелі "Смерть у Венеції". 1929 року письменнику присвоїли Нобелівську премію за роман "Будденброки", який став класикою літератури. Політикою Томас знову захопився в 1930-х. Він гостро засуджував політику нацистів, а коли Гітлер став канцлером Німеччини, Томас і його дружина, які перебували тоді в Швейцарії, вирішили не повертатися в Німеччину. До 1936 року Манна позбавили німецького громадянства. Його також позбавили почесного ступеня доктора Боннського університету. Її повернули письменникові 1949 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рейху заснували "фабрики арійців"

1938 року сім'я Томаса переїхала в США. Письменник читав лекції у Прінстонському університеті. Якийсь час він жив у Каліфорнії. Також був консультантом у Бібліотеці конгресу США. Під час Другої світової війни Томас Манн брав участь у радіопередачах, які транслювали в Німеччину. Після війни приїжджав у Східну і Західну Німеччину, де його з радістю зустріли. Повернутися на батьківщину не захотів, останні роки життя прожив в Цюриху. На схилі років Манна отримали загальне визнання його романи "Лотта у Веймарі", "Доктор Фаустус". Останнім його романом було "Визнання авантюриста Фелікса Круля". Письменник вважав це найкращою своєю роботою.

Томас Манн помер 12 серпня 1955 року, залишивши після себе величезну кількість неперевершеної інтелектуальної прози.

Зараз ви читаєте новину «Томас Манн засуджував політику нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі