понеділок, 13 липня 2020 10:25

"Тигролови" Багряного можуть стати пригодницьким блокбастером" - Надія Коверська

Автор: Facebook
  Надія Коверська хоче побачити "Тигроловів" Багряного на великому екрані
Надія Коверська хоче побачити "Тигроловів" Багряного на великому екрані

Найперший український роман, який варто було б екранізувати - "Тигролови" Івана Багряного. Так вважає акторка Надія Коверська. Для Gazeta.ua вона розповіла про свої пошуки прав на роман, щоб можна було створити на його основі кіносценарій.

"Це моя улюблена книга з української прози. Вона, я вважаю, незаслужено непопулярна зараз. Її перевидавали майже як Шевченка – в різних країнах у різних перекладах. Вперше вона була видана в Німеччині.

Часто чую від людей мого віку, що українська література – це не стильно і не сексі. Коли запитуєш молоду людину, з чим у неї асоціюється українська література, відповідь майже завжди: зі стражданнями. Все життя над нами знущалися, а ми булі під гнітом, але боролися. Цей роман якраз не про страждання, а про боротьбу людини, яка хотіла йти проти системи. Головний герой тікає з концтабору, селиться в Сибіру в української родини в поселенні тигроловів – вони відловлюють усурійських тигрів для цирків. В яких би складних умовах ти не був і куди б тебе життя не закинуло, якщо ти хочеш жити, то ти будеш жити", - робить висновок Надія.

Історія Америки набагато коротша за історію України, але американці екранізували чи не кожен страйк. У них на кожному будинку, біля якого чихнув поет чи письменник, висить пам'ятна дошка. Вони історію свою дуже бережуть. Нам ще цьому вчитися і вчитися

"Це найперший український роман, який, на мою думку, можна було б екранізувати. Він написаний кінематографічно – тут є пригоди, природа, драма. Гадаю, за цим романом обов'язково знімуть фільм, але не раніше ніж через років десять. Я дізнавалася: на жаль, права на цей твір Івана Багряного загубилися. Автор видав його в Німеччині, а того видавництва немає вже давно, і правонаступника його теж немає. Тому не можна сказати, кому зараз належать права на роман. По законодавству, після смерті автора має пройти 65 років, щоб розпоряджатися його творчою спадщиною. Тож потрібно почекати ще років 7, щоб можна було екранізувати "Тигроловів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійці Нацгвардії знялися в історичному фільмі "Крути 1918"

Взагалі, у нас є стільки всього, про що можна знімати фільми – від біографій до романів – що роботи непочатий край. Історія Америки набагато коротша за історію України, але американці екранізували чи не кожен страйк. У них на кожному будинку, біля якого чихнув поет чи письменник, висить пам'ятна дошка. Вони історію свою дуже бережуть. Нам ще цьому вчитися і вчитися. Ми з творчою групою знайшли могилу Багряного у Німеччині – вона просто закинута, туди ніхто не приходить", - розповіла акторка.

Надія Коверська знялась у другій частині телесеріалу "Гвардія", який вийшов на телеканалі 2+2. Також зіграла головну роль в історичному фільмі "Крути 1918". Заради ролі Софії у фільмі "Крути 1918" схудла на 15 кг.

Зараз ви читаєте новину «"Тигролови" Багряного можуть стати пригодницьким блокбастером" - Надія Коверська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua