середа, 27 лютого 2013 22:14

"Ті, хто пройшли крізь хату" - Іллєнко знімає новий фільм
17

Фото: Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

Засніжений  спокій київського національного музею Пирогово цієї зими порушила знімальна група нового фільму Михайла Іллєнка "Толока". Завезли знімальну й освітлювальну техніку, вантажівку з їжею, декілька автівок з акторами і знімають кіно. Витратять на нього 28 млн гривень - для українського кіно бюджет солідний. Порівну спонсорують Держкіно та компанія "Іллєнко Фільм".

За основу Михайло Іллєнко - неймовірно спокійний, привітний і добрий - узяв 67 рядків "У тієї Катерини хата на помості" Тараса Шевченка.

Режисер зазначив, що сюжет фільму можна переказати за 20 секунд. Залицялися три козаки до дівчини. А вона їм каже: хто поверне мого брата з полону з Криму – за того і вийду. Двоє загинули, а третій повернувся з братом. Але виявилося, що він не брат їй, а коханий. Чоловіки потоваришували і вирішили не сваритися через жінку. Вбивають її.

У Пирогово знімали фінальну сцену фільму, зрозуміти яку дуже важко. Режисер секретів не відкриває, обіцяє, що все буде зрозуміло у фільмі. Від хати, яка належала сім'ї Тараса Шевченка, спускаються зо 50 дітей та дорослих. Музиканти у старовинному вбранні,  дід Мороз і Снігуроньки, "олені", хлопці у формах радянської армії Другої світової війни, діти у кожухах і постолах часів панщини, хокеїсти, черниці.

"У театрі є таке - вихід на поклон. От і я захотів зробити це у фільмі - ще раз показати усіх, хто пройшов крізь цю хату".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іллєнко зніматиме фільм за твором Шевченка на Черкащині

"Спочатку був "Той, хто пройшов крізь вогонь", а тепер "ті, хто пройшли крізь хату", - пожартували асистенти. На що Іллєнко добродушно посміявся. Також отримав у подарунок від знімальної групи "справжнє режисерське крісло" - високий складний дерев'яний стілець.

Дія фільму охоплює 400 років. Головну героїню грає донька режисера - балерина Іванна Іллєнко.

"Майже у кожного з нас є хата в селі, з якої ми вийшли. От її треба пам'ятати. І у мене така є. Я не в ній народився, але вийшов з неї.  І поки українська хата була під стріхою, вона ніколи не була "скраю". Це вона з андуліном такою стала. У давні часи толока була сакральним звичаєм для українців. На місці пожежі за декілька днів з'являлася нова хата. Навіть якщо ми б з вами були в страшній сварці, ви прийшли б до мене на толоку. Хочу, щоб цей фільм об'єднав українців", - зазначив Іллєнко.

Також він додав, що мріяв зняти цей фільм протягом останніх 15 років. І він розрахований "і на тих, хто любить Шевченка і на тих, хто думає, що це хороший футболіст. Хочу повернути Шевченка, щоб його розуміли".

Стрічка з'явиться у прокаті у березні наступного року - до 200-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «"Ті, хто пройшли крізь хату" - Іллєнко знімає новий фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі