понеділок, 04 лютого 2013 16:20

У фільмі Васяновича режисер Іллєнко 129 разів вимикає світло

Автор: Фото: Insightmedia
  Кадр з фільму
Кадр з фільму

7 лютого виходить в прокат стрічка режисера Валентина Васяновича "Звичайна справа". Це другий за останні кілька років український фільм, який вийде в український прокат і буде показаний практично на всіх великих екранах країни.

Головного героя, лікаря-психотерапевта Толіка, виганяють з роботи. Він вважає цю подію гарним знаком, щоб почати нове життя. Нарешті збудеться його мрія стати "вільним" поетом, а якщо пощастить - навіть відомим. Поруч опиняється старий друг Славко, який знає все: у чому сенс життя та як заробити грошей "з нічого та гівна". Вони підробляють і ведучими на собачих похоронах, і продають курячий послід.

У головних ролях стрічки задіяні Тарас Денисенко (Толік), Віталій Лінецький (Славко), Леся Самаєва (дружина Толіка), Семен Фурман (лікар-колега Толіка). У епізодичних ролях у фільмі також зіграли Михайло Іллєнко, Віталій і Дмитро Капранови.

Михайло Іллєнко грає пацієнта психіатричної лікарні, який 129 разів вмикає та вимикає світло. "Цю сцену писав спеціально для Михайла Герасимовича. Це має і символічне значення. Людина реально рятує світ..." - посміхається Валентин Васянович.

Автор: Фото: Insightmedia
  Кадр з фільму
Кадр з фільму

"Зробивши кілька документальних фільмів з'явилося бажання зняти ігрове кіно, - каже режисер Валентин Васянович. "Звичайна справа" - його повнометражний ігровий дебют. - Був написаний 20-хвилинний сценарій, списаний з усіх друзів, з якими спілкувався. Потім, коли вчився у школі Анджея Вайди, я переробив сценарій для повного метру. Це виключно "український" матеріал. Викинули, як мінімум, чотири фінали з фільму і скоротили його на 15 хвилин при фінальному монтажі. Зараз ми маємо таку історію – герой дійшов "до краю" і титри, а раніше у нас було кілька "хепіендів".

"Це безперечно трагікомедія. Фільм про кризу середнього віку. У сорок років головний герой вирішує почати життя заново і протягом фільму бачимо, що з цього вийшло. І одна з головних ідей - місць нема в цьому світі людям, які мріють бути поетами. Це світ людей компромісних, які на все згодні заради грошей. У фільмі пропоную на цю тему подумати. Можливо, люди після перегляду будуть незгодні або роздратовані цим, а інші зрозуміють, що все таки не потрібно відступатися від своїх бажань та цілей" - додає режисер.

Задовго до прокату стрічка "Звичайна справа" брала участь у міжнародній та національній конкурсних програмах ІІІ Одеського міжнародного кінофестивалю і здобула відзнаку міжнародного журі "За крок до відродження українського кіно". Також фільм показували в конкурсі міжнародного кінофестивалю в Тірані (Албанія) та включено до позаконкурсної програми фестивалю в Керані (Індія). А цього місяця фільм представлять на EuropeanFilmMarket у рамках "Берлінале".

В український прокат стрічка вийде 7 лютого. Кіносеанси розпочнуться у 38 кінотеатрах Києва, Львова, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Івано-Франківська. Окрім обласних центрів, покази відбудуться і в невеликих містах. Очікується, що фільм буде в прокаті п'ять тижнів.

Зараз ви читаєте новину «У фільмі Васяновича режисер Іллєнко 129 разів вимикає світло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі