вівторок, 18 червня 2013 16:10

"Ті, хто курять, не жлоби. Жлоби ті, хто своїм курінням заважає усім навколо" - художник
8

Фото: Фото: Gazeta.ua

Учора навпроти входу в Пасаж на Хрещатику відбулася одноденна виставка картин і малюнків "Жлобокури" українського художника Івана Семесюка. Виставку присвятили півріччю з моменту прийняття Закону про звільнення громадських та робочих місць від тютюнового диму, в тому числі й приміщень кафе, барів та ресторанів.

Картини Семесюка, де фігурує паління саме як "жлобський" жест, роздрукували на банерах. На нижній частині картин розмістили витяги із Закону про заборону паління в громадських місцях. Так пояснювали, де саме не можна палити. За словами організаторів виставки, українці часто навіть не уявляють, в яких саме громадських місцях куріння заборонене. Через це часто заборону порушують, або навпаки - міліція виписує штрафи за куріння тоді, коли цього робити не треба.

Роботами, представленими на виставці, художник привернув увагу до типових ситуацій, де людьми найчастіше порушується закон про бездимне повітря. На картинах "жлобокури" обкурюють інших у закладах громадського харчування, під'їздах будинків, на зупинках громадського транспорту, на дитячих майданчиках. Учасники виставки, серед яких була українська телеведуча Марічка Падалко, підписали текстові коментарі до малюнків.

"Ті, хто курить, не жлоби. А жлоби ті, хто курінням заважає усім навколо. Саме таких персонажів я і висміяв на картинах. Використав поєднання невеликої відрази і м'якості. Адже не можна змальовувати українців повністю відразливими. У персонажах картин кожен може впізнати сусіда по під'їзду, наглого мажора з ресторану, - коментує власні картини художник Іван Семесюк.

"Коли у ресторанах заборонили палити, туди стали частіше ходити всією родиною, з дітьми. Це погано для сімейного бюджету, але добре для душевного відпочинку, - каже Марічка Падалко, - Мене кілька разів теж обкурювали в ресторанах, але я писала скарги. Зараз курці стали більш виховані. Я впевнена - побачивши таку виставку, люди задумаються і будуть поводитись менш нахабно, щоб не бути схожими на таких жлобів. Ну і курити будуть менше".

Зараз ви читаєте новину «"Ті, хто курять, не жлоби. Жлоби ті, хто своїм курінням заважає усім навколо" - художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі