Ексклюзиви
вівторок, 18 червня 2013 06:15

Картини Вазарелі возили в космос

Автор: фото з сайта www.mila-hunguide.livejournal.com
  Картина ”Зебри” — одна з найвідоміших робіт Віктора Вазарелі
Картина ”Зебри” — одна з найвідоміших робіт Віктора Вазарелі

— Якщо довго дивитися на ці зебри, починає здаватися, що вони рухаються, — каже 39-річна Маріана Копцюх доньці Юлії. Розглядає чорно-білу картину Віктора Вазарелі "Зебри". Зображення цих тварин стало візитівкою художника.

— А в мене очі болять. Мерехтить усе, — відповідає Юля. Разом ідуть до виходу.

11 червня у Львівському палаці мистецтв відкрили виставку засновника європейського оптичного мистецтва угорця Віктора Вазарелі. Працював у Франції, поєднував геометричні лінії і фарби, це створювало ілюзію об'єму й руху. Помер художник 1997-го, але його художній метод досі використовують у дизайні та рекламі.

Виставили 150 робіт — картини-ілюзії, скульптури. Найвідоміший твір — колаж "Вихор". Він побував на космічній станції "Салют 7" 1982 року. На ньому розписалися всі космонавти екіпажа.

До Львова роботи митця привіз угорський колекціонер, музикант Тібор Чапей. Його родина товаришувала із Вазарелі, більшість робіт автор їм подарував.

— Колекціоную Вазарелі понад 40 років, — каже угорець. — Познайомилися, коли я працював директором музичної школи в Будапешті. Дарував мені свої роботи, деякі я купував на аукціонах. Віктор помер 16 років тому. Відтоді вожу колекцію по всьому світі.

Підходить до дерев'яної різнокольорової скульптури у формі куба заввишки півметра.

— Це не цілісний шматок дерева, а складений із 560 дерев'яних кубиків завбільшки з сірникову коробку, — пальцем водить по ряду кубів. — Кожен інший за кольором, склеєні разом. Саме це створює тривимірний ефект. Вазарелі був ще й математиком. Він точно прораховував пропорції. Ціна цієї роботи близько 50 тисяч доларів.

Виставку показали в шести містах України. У липні її повезуть на Закарпаття.

Зараз ви читаєте новину «Картини Вазарелі возили в космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути