понеділок, 20 червня 2011 14:09

Ступка познайомився з Миколайчуком на вулиці
10

Фото: Фото: Тарас Подолян

17 червня в столичному театрі ім Івана Франка відбувся вечір, присвячений 70-річчю від дня народження режисера і сценариста Івана Миколайчука. Були присутні екс-президент Віктор Ющенко з дружиною Катериною, нардепи Володимир Яворівський і В'ячеслав Кириленко, режисери Лесь Санін, Роман Балаян, Олег Фіалко, художник Іван Гончар, поет Іван Драч і продюсер Олег Кохан.

Віктор Ющенко приїхав в театр о 18.10. Сам сидів за кермом, дружина - на задньому сидінні. Охоронці відкрили двері. Назустріч Катерині Ющенко вибігла жінка. Вручила їй два запрошення. Катерина Ющенко вирушила в театр, однак через кілька метрів повернулася до машини. Відчинила двері, дістала чорно-біле намисто. Одягала його по дорозі.

Вечір вів екс-президент НТКУ Василь Ілащук. Він прочитав вірш Ліни Костенко "Незнятий кадр незіграної ролі", присвячений Миколайчуку. Через кілька секунд після початку мікрофон почав шуміти, звук зник.

"Безсовісні. З таким пафосом готувалися до цього дня, а таке вийшло", - обурюється жінка в 2-му ряду.

Ілащук попросив звукооператора перевірити звук. За кілька хвилин мікрофон заробив. Василь Ілащук ще раз прочитав вірш Ліни Костенко.

На екрані над сценою показали кадри з фільмів Івана Миколайчука і записані поздоровлення Романа Балаяна, Ніни Матвієнко, Валентини Ковальської, Олега Скрипки і Святослава Вакарчука.

На сцені виступила вдова Марічка Миколайчук, Ніна Матвієнко, Валентина Ковальська та Богдан Ступка.

Пізніше показали виставу Львівського театру ім Марії Заньковецької "Небелиця про Івана" за кіносценарієм Івана Миколайчука.

Вперше після лікування в німецькій клініці вийшов на сцену художній керівник театру ім. І. Франка Богдан Ступка. Він посміхався і жартував. Видно, що трохи схуд.

"З Іваном Миколайчуком ми познайомилися у 1965 або 66-му. Я тоді служив в ансамблі пісні й танцю Прикарпатського військового округу. Дружив зі співаком Ференцом із Закарпаття. Я багато йому розповідав про Івана Миколайчука, хоча сам не був з ним знайомий. Казав: " Ми з Іваном хороші друзі. Часто ходимо один до одного в гості". Через кілька місяців поїхали на гастролі до Харкова. А там пішли з Ференцем на прем'єру фільму Миколайчука "Сон". Сиділи в останньому ряду, а Ференц мені все - підійди і підійди до Миколайчука. Я відмовлявся: "Ну чого я буду йому заважати?". Після фільму купили морозиво і стоїмо біля будинку офіцерів. Дивимося, а Іван Миколайчук розмовляє з якоюсь жінкою. Ференц знову до мене причепився. Довелося підійти, а то вже стільки набрехав. Перейшов через дорогу і до Миколайчуку: "Я актор, зараз служу в армії". Іван дивився на мене здивованими очима. Наприкінці подякував йому за фільм і повернувся до Ференца. Він був здивований: "Як це друзі можуть так зустрічатися?". Я відмахнувся : "Та це він у такому настрої", - розповів Богдан Ступка про свою першу зустріч з Іваном Миколайчуком.

Зараз ви читаєте новину «Ступка познайомився з Миколайчуком на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі