пʼятниця, 30 жовтня 2020 15:29

Старий Заповіт допоміг переглянути стосунки з Богом

Автор: Тарас Подолян
  "Старий Заповіт для мене - це про зцілення стосунків і образу жіночності" - каже Катерина Девдера
"Старий Заповіт для мене - це про зцілення стосунків і образу жіночності" - каже Катерина Девдера

Книга листів до священика Ганнусі Косів "Хочу ходити з Богом" - це спроба людини переглянути свої стосунки з Богом - говорить поетеса Катерина Девдера. В інтерв'ю журналу "Країна" вона розповіла про 10 книг, які вважає улюбленими.

"Я дізналася про цю книжку цієї весни від Богданки Матіяш. Ганнуся Косів була писанкаркою, перекладачкою, захищала дисертацію, але вона довго, років 10, хворіла на онкологію. У неї були рецидиви. Вона мала отця-духівника, якому постійно писала листи. Коли Ганнусі не стало, її чоловік відкрив електронну пошту дружини, побачив ці листи і почав їх читати для себе. Потім він зрозумів, що в цих листах є речі, якими варто ділитися з іншими людьми. Він, звичайно, опублікував не всі листи. Ця книжечка, що вийшла – це вибірки з листів Ганнусі Косів до її духівника. Зазвичай коли я читаю про життя святих, мені важко себе з ними асоціювати. Це люди, як все покинули, які були вбогими. А Ганнуся і її світогляд відчуваються так, ніби вона була моєю подругою, людиною з мого кола, кимось, кого я могла знати.

  Книга Ганнусі Косів "Хочу ходити з Богом" базується на листуванні зі священиком
Книга Ганнусі Косів "Хочу ходити з Богом" базується на листуванні зі священиком

Часто ми ходимо в церкву щоб просто віддати данину традиції. А Ганнуся, коли дізнається, що хвора, розуміє, що мусить якісь свої стосунки з Богом переглянути, що їй мало просто зовнішньої форми. Священик радить їй почати читати Старий Заповіт. Вона починає читати і пише йому листи зі своїми рефлексіями про Старий Заповіт. Книга має саме таку назву, бо в Біблії вона читає, як один зі старозавітних пророків каже: "Хочу ходити перед Богом". І вона теж вирішує ходити перед Богом, тобто, бути активною, живою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарас Прохасько показує, що письменником можна бути гідно і людяно

Мене ця книга теж спонукала читати Старий Заповіт, шукаючи в ньому певну силу для себе. Коли дивлюся, як старозавітні люди шукають собі дружин і живуть з ними – для мене це про зцілення стосунків і образу жіночності", - поділилася Катерина Девдера.

Інтерв'ю з Катериною Девдерою читайте в журналі "Країна".

У Львові 27 травня 2019 року у віці 43 років померла українська писанкарка Ганна Косів. Писанки Ганни Косів зберігаються у музеї писанок при монастирі сестер-студиток на вул. Вічевій. Також писанкарка випускала книги про трипільську писанку.

Зараз ви читаєте новину «Старий Заповіт допоміг переглянути стосунки з Богом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі