вівторок, 19 березня 2013 11:14

Соліст "Мертвого півня" приніс 20 книжок - у Харкові відбувся перший всеукраїнський фестиваль буккросингу
11

На вихідних у Молодіжному центрі "OST" відбувся перший Всеукраїнський фестиваль буккросингу. Його організатори - Харківська Фундація регіональних ініціатив.

Буккросинг - своєрідний громадський "книжковий рух". Людина, прочитавши книгу, залишає її на спеціально відведеній "полиці" у кав'ярнях, парку, галереях, молодіжних клубах, станціях метро, для того, щоб інша також мала змогу її прочитати. Зазвичай полиці обладнано спеціальними наліпками, які дають зрозуміти, що ця книга не реалізується, а її просто можна взяти почитати. А також наліпки приклеюють на форзац книг. Це буккросинговий лист, де у спеціальній графі вказуються контакти і послання наступному читачеві видання. Є спеціальні сайти, де необхідно зареєструватися користувачеві буккросингу та необхідно зареєструвати книгу, яку хочеш поставити на "поличку".

"За два дні фестивалю обмінялися до сотні книжок, - розповідає Юрій Сулима, один з організаторів заходу та член Фундації громадських ініціатив. - Серед них і англомовні, і німецькомовні та українські книжки. Свої улюблені книжки презентував соліст гурту "Мертвий півень" Місько Барбара. Він приніз десь з двадцять книжок Богдана Гаврилишина "Залишаюсь українцем". Михайло Калужинов, організатор "Велодня" у Харкові, приніс книгу про Луї Армстронга".

Також про свої улюблені книги розказували художник Гамлет Зіньківський, музикант Артем Воробйов поет та організатор літературно-мистецького фестивалю "De Libertate" Олена Рибка.

"Літературне бомбардування" – проект, у якому кожен глядач може презентувати свою улюблену книжку, і поділитися нею з іншими. Протягом заходу, учасники не лише обмінюються книжками, але і дізнаються маловідому інформацію про літературу та її творців. У межах проекту відбулося чимало тематичних вечорів буккросингу: "Психи в літературі", "Література в голосах", "Література з перцем", "Наркотики і література".

"Це був, навіть, більше освітньо-мотиваційний фестиваль, аби спонукати громадських активістів започатковувати вечори буккросингу у власних містах. Адже на фестивалі були і учасники з Києва, Дніпропетровська, Луганська, Полтави, Сімферополя", - пояснює задум фестивалю Юрій Сулима.

"У Харкові не так багато таких місць, враховуючи кав'ярні, де можна обмінятися книгами. Усього близько півтора десятка. Але на таких "полицях" багато сучасної літератури. Є і поезія, і фантастика на зразок Стівена Кінга, або американська література - наприклад, книги Чака Поланіка".

Зараз ви читаєте новину «Соліст "Мертвого півня" приніс 20 книжок - у Харкові відбувся перший всеукраїнський фестиваль буккросингу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі