Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 03:28

Що робити, аби діти почали більше читати

Що робити, аби діти почали більше читати
Семінари відбулись у містах Миколаєві, Херсоні, Дніпрі, Запоріжжі, Львові та Ужгороді. Фото: Оксана Княжик

"Співпраця бібліотекарів з сучасними українськими авторами сприятиме привабленню нових читачів. Про це розповіла Наталія Гуцул,
завідувач відділу науково-методичної роботи на 25 Форумі видавців у Львові.

Впродовж літа за підтримки Міністерства культури України відбувся цикл семінарів для працівників бібліотек для дітей та юнацтва "Орієнтири молоді в літературі: класики і сучасники". Автори разом з фахівцями бібліотечної справи відвідали декілька регіонів України, щоб залучити молодь до читання.

"Такі семінари спонукатимуть бібліотечних фахівців до власного творчого вираження, що може розширити межі сучасної української літератури. Семінари мали й практичне значення. Бібліотекарі та письменники обговорювали значення реалізації читання та форми літературних новинок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Лис та Надія Гуменюк презентували нові романи

Семінари відбулись у містах Миколаєві, Херсоні, Дніпрі, Запоріжжі, Львові та Ужгороді.

"За ідеєю проект мав бути в обласних бібліотеках для юнацтва, але долучилися ще й місцеві бібліотеки, - розповідає модераторка проекту Тетяна Якушко. - Багато дітей захотіли повторних зустрічей з авторами. Також діти самі казали кого ще з улюблених авторів хотіли б побачити. Зараз навіть просять, щоб в районах і селах проводили такі семінари. В Міністерстві розглядають можливий варіант продовження семінарів для більш широкого кола".

В семінарах брали участь молоді автори Оксамитка Блажевська, Ярина Каторож т а інші. Серед них і журналістка та письменниця Оксана Щирба.

"Завдяки цим поїздкам я надихнулась. Ми запустили програму на радіо, щоб популяризувати читання. Сьогодні на ринку є дуже багато книжок, але проблема, з якою стикаються батьки — це те, що вони не знають, яку книжку обрати для дитини. Тому бібліотекарі радять дітям, що почитати. Найбільша проблема - це відсутність новинок. Не завжди відбувається знайомство з літературою, яка тільки вийшла. А ще на телебаченні і на радіо сьогодні дуже мало програм, які розповідають, що треба читати і після перегляду яких чи дитина, чи підліток, чи дорослий зможуть відповісти на ті чи інші питання".

Автори та бібліотекарі стурбовані високими цінами на книжки. Їх вартість не відповідає зарплатам українців.

"Моя книжка "Стежка в долонях" за собівартістю коштує 97 гривень, - каже Оксана Щирба. - Але в книгарні я побачила її втричі дорожчою. Виявилось, що я дорожча за Андруховича. Книжки мають бути доступні. За кордоном вони також дорогі, але там відповідно і зарплати вищі".

На Форумі видавців у Львові презентували перший український переклад книжки Вільгельма де Рубрука "Подорож у східні краї". У книзі описані подорожі фламандського монаха до столиці Монгольської імперії Каракорума (1253–1255 рр.) за дорученням французького короля Людовіка ІХ Святого.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, аби діти почали більше читати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі