Ексклюзиви
субота, 22 вересня 2018 21:21

Із Франції до Монголії: написали книгу про монаха, який під час Хрестового походу супроводжував короля

Із Франції до Монголії: написали книгу про монаха, який під час Хрестового походу супроводжував короля
Над перекладом працював український перекладач Андрій Содомора.Фото: Оксана Княжик

На Форумі видавців у Львові презентували перший український переклад книжки Вільгельма де Рубрука "Подорож у східні краї". У книзі описані подорожі фламандського монаха до столиці Монгольської імперії Каракорума (1253–1255 рр.) за дорученням французького короля Людовіка ІХ Святого.

Автор книги супроводжував Людвика Французького під час Сьомого хрестового походу та зустрічав великого хана Мунке. Книга висвітлює важливі географічні та етнографічні відомості про Крим, степове Причорномор'я, Кавказ, Малу та Центральну Азію, щоденне життя народів, що входили у середині ХІІІ ст. до складу Монгольської імперії, а також релігійні практики монгольських шаманістів, несторіан і буддистських монахів.

Над перекладом працював український перекладач Андрій Содомора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото єврейської поетки з українським корінням, розстріляної в Польщі

"Кожне слово цієї книжки я перекладав з оригіналу цього тексту, який вважається найкращим текстом Вільгельма де Рубрука. Трохи додав свого стилю, трохи уточнював, тому це нова редакція, - каже Андрій Содомора. - Дуже приємно було мені писати про Вільгельма де Рубрука, тому в моїй передмові є його постать, фактично, як штрихи портрету. Тексти автора можна описати його ж фразою, що якби я боявся, то я не був би перед вами тут. А він не боявся випробувань, бо йшов у світ зі словом Божим і це рятувало його і духовно і фізично. Я намагався в перекладі показати штрихи Вільгельма де Рубрука як цікавої людини. Книжка вийшла в гарному оформленні, її приємно брати до рук. У мене не так багато перекладів прози, а ця книжка саме прозова. Тому мені було цікаво працювати над перекладом. Я вчився будувати фрази і показувати спосіб мислення і викладу Вільгельма де Рубрука".

Спецвідзнаку 25 Book Forum отримав Андрій Содомора.

Зараз ви читаєте новину «Із Франції до Монголії: написали книгу про монаха, який під час Хрестового походу супроводжував короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути