четвер, 07 червня 2012 14:25

Скульптуру збирали краном 3 дні

3 червня у столичному Ботанічному саду відкрили перший Міжнародний фестиваль сучасної скульптури Kyiv Sculpture Project. В основній програмі показали 15 скульптур українських та закордонних авторів. Краща робота отримає 6 тис євро.

"При конкурсному відборі робіт перевагу віддавали новаторським ідеям. Враховували використання нестандартних матеріалів та нових медіа, - каже куратор проекту Катерина Тейлор. - Наприклад, Карін ван дер Молен з Голландії представила скульптуру з сіна, а австралієць Саллі Кідал використав в інсталяції стіл, стільці, траву і пластикові пакети. Українські художники не менше талановиті за своїх іноземних колег. Їх у конкурсі 8. Тяжко вибрали з поміж 150-ти заявок".

Серед робіт українців можна побачити скульптури Жанни Кадирової, Олексія Сая, Анни Надуди. У рамках спеціального проекту представлені "Костюм Мао" китайця Суя Цзяньго та "Будинок знань" Жауме Пленса з Іспанії. Остання робота — це скульптура чоловіка, який сидить, обхопивши коліна. Вона зроблена з літер і нагадує мереживо.

Автор: Фото: sculptureproject.org.ua
  Жауме Пленса "Будинок знань", 2008
Жауме Пленса "Будинок знань", 2008

"Вага "Будинку знань" — 6 тон, висота — 8 метрів. При цьому товщина металевого каркасу всього 2 см. Скульптуру можна розібрати на 7 частин: коліна, голова — окремо. Транспортували у трьох 13-метрових вантажних машинах. Скульптуру збирали краном 7 осіб протягом 3-х днів. Вона не монтується в землю, а ставиться на ідеально гладку поверхню. Спеціальний проект добирали так, аби представити художників з різних країн і мати баланс обох статей. Їхні роботи зроблені з різних матеріалів — чавуну, нержавіючої сталі, бронзи, алюмінію. Також вони виконані у різних стилях — абстрактні та фігуративні".

Катерина Тейлор каже, що ландшафт Ботанічного саду ідеально підходить для сучасної скульптури.

"Будинок знань" стоїть на гористій поверхні, щоб його могли бачити здалеку. "Костюм Мао" знаходиться у ніші кам'яної гори. Сам автор каже, що такий ландшафт ідентичний соціалістичному пейзажу китайських садів. Стежка, по якій пролягає маршрут виставки, кожні 4-5 хвилин змінює ракурс і глядач виявляє скульптури послідовно — одна за одною".

Фестиваль триватиме до 2-го липня.

Автор: Фото: sculptureproject.org.ua
  Суй Цзяньго "Спадкова мантiя", 1997
Суй Цзяньго "Спадкова мантiя", 1997

Зараз ви читаєте новину «Скульптуру збирали краном 3 дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі