субота, 07 травня 2022 17:49

Скульптуру із "головою" Путіна в центрі Києва демонтували через 8 годин
10

Тимчасову скульптуру "Zaстрелись" із обличчям президента Росії Володимира Путіна, які встановили 7 травня у Києві, демонтували приблизно за 8 год.

Про це повідомив громадський діяч Олександр Барабошко.

Інсталяція має вигляд скульптури обличчя російського президента зі зброєю, приставленою до рота. У підписі до скульптури було зазначено, що "Історія знає, у військових злочинців два "пути" – суд або... "Путлер, намек понятен?".

Скульптуру встановили на столичному бульварі Тараса Шевченка, де раніше стояв пам'ятник Леніну. Той знесли під час Революції Гідності. Кияни реагували на скульптуру неоднозначно. Хтось захоплювався нею, дехто обурювався, що її не можна ставити у центрі столиці.

Пост-захоплення твором висловила у соцмережах харківська блогерка Олена Монова.

"В мене три дні поспіль був такий хєровий настрій, що навіть витримана і виважена я не потикалась в соцмережі, щоб не примножувати ентропію. Майже нічого не писала. Аж раптом сьогодні Всесвіт зглянувся і послав мені фото інсталяції в Києві під назвою "Zастрєлісь", хоча насправді вона має називатись "путін взяв в рота і вдавився". Я так зраділа, що швидко зібрала валізу. Я не знаю, коли я вирушу, за п'ять днів чи за пару тижнів, але я вже дивлюся в сторону дому", - написала Монова.

Хто і чому прибрав скульптуру - поки що невідомо.

"Ми ситуацію не коментуємо. Сподіваємось, що скульптуру повернуть, якщо буде підтримки киян", - повідомив Станіслав Демин, один із учасників монтажу скульптури.

У Києві на бульварі Тараса Шевченка встановили тимчасову скульптуру Путіна із симаолічною назвою "Zaстрелись".
Фото: Aleks Krav
Автор ідеї - Дмитро Ів.
Скульптура Дмитра Іва.

Автор інсталяції - харківський скульптор Дмитро Ів. Митець відомий сучасними та сміливими підходами до скульптур. Створює пам'ятники, паркові скульптури, станкові твори. Його роботи часто викликають обговорення у суспільства. Зокрема, 2002 році, ще студентом Харківської академії дизайну та мистецтв, він виграв конкурс на встановлення скульптурної композиції закоханих. Це була ледь не перша скульптура, яка викликала резонанс в суспільстві — бо була не схожа на інші.

На місці після знесеного пам'ятника Леніну постійно створюють тимчасові арт-об'єкти. У 2014 році встановили прототип Межигірського золотого унітазу, що символізував марнотратство та корупцію. Пізніше український бізнесмен-мільйонер Гарік Когородський висував на конкурс проект оглядового майданчика. Хотів профінансувати вартість будівництва — 10 млн грн. Проте підтримки ця ідея не знайшла.

2017 року мексиканська художниця Іса Каррільйо оформила постамент м'ятою та розмарином. 2018 року встановили тимчасову скульптуру румунського митця - гігантську синю руку, що символізувала дружбу і спілкування. 2021 року встановили провокаційний пам'ятник українського бізнесмена Гарика Корогодського.

Зараз ви читаєте новину «Скульптуру із "головою" Путіна в центрі Києва демонтували через 8 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі