неділя, 08 липня 2012 11:57

Керівник "Молодості" назвав найперспективніших кінорежисерів світу

Керівник "Молодості" назвав найперспективніших кінорежисерів світу
Українське кіно треба навчитись експортувати ФОТО: qday.pro

Для активного розвитку українського кіно, вітчизняним режисерам і продюсерам треба співпрацювати з іноземними. Про це зазначив кінокритик Андрій Халпахчі.

"Треба вміти створювати свій бренд. Усі іноземці в Києві першим ділом біжать на Бесарабку – за салом. Але чомусь ми не можемо експортувати сало, щоб його їли не тільки в Москві. Кіно своє треба пропагувати, його мають помітили. Для цього варто вступати в копродукцію, шукати іноземних дистриб'юторів. Зараз жоден пристойний фестиваль не обходиться без румунських картин. Хоча ще 25 років тому їхнє кіно було найслабшим із країн соціалістичного табору. У жодне порівняння не йшло з кіношколою в Лодзі, чеською новою хвилею, угорськими фільмами", - зазначив Халпахчі .

Він упевнений, що українські кіномитці мають ще багато невикористаних тем.

"Прочитав новину, що готується фільм про депортацію татар із Криму 1944-го. Далі йдуть відгуки: вони були дезертирами, ганьбили Союз, працювали з німцями. Даруйте, а що СРСР хорошого зробив татарам?".

Одним із найперспективніших світових режисерів кінокритик називає колишнього киянина Сергія Лозницю.

"Майбутнє кіно – це не завжди молоді режисери. Ганеке за 70, але він розкрився за останні 10 років. З молодих, на кого можна сподіватися, – росіянин Олексій Герман-молодший, Фатіх Акін із Німеччини, Нурі Джейлан із Туреччини. Француз Франсуа Озон вміє поєднувати розважальність і серйозні речі. Із задоволенням передивляюся його "8 жінок". Але знімає по дві картини на рік, це іноді шкодить якості. Наш Сергій Лозниця – досвідчений документаліст, хоча закінчив ігрову режисуру. Має дві "Ніки", призи з Токіо, Лейпцига. Над кожною темою працює декілька років, заглиблюється в деталі, читає найрізноманітнішу літературу", - зауважив кінокритик.

Прочитати інтерв'ю про тенденції у світовому та українському кіно повністю можна у журналі "Країна" № 26 (129) за 5 липня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Керівник "Молодості" назвав найперспективніших кінорежисерів світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі