понеділок, 02 липня 2012 12:11

Гран-прі Московського кінофестивалю отримали "Покидьки"

Гран-прі Московського кінофестивалю отримали "Покидьки"
За традицією, "неофіційні" нагороди вручили ще до церемонії закриття. Фото: kinokadr.ru

Московський кінофестиваль, який почав свою роботу 21 червня, оголосив переможців.

Головний приз, "Золотий Георгій", отримала картина "Покидьки" Тінджа Крішнана. Спеціальний приз журі "Срібний Георгій" отримав фільм "Термін придатності" мексиканського режисера Кенії Маркес. Російський фільм "Орда" Андрія Прошкіна отримав "Срібного Георгія" за кращу режисерську роботу, а також за краще виконання жіночої ролі.

Фільмом закриття російських програм ММКФ стала картина Авдотьї Смирнової "Кококо" - історія дружби пітерської інтелігентки-етнографа Лізи та провінціалки з Єкатеринбурга Віки. Картина вийшла в прокат три тижні тому, і ніхто з організаторів не очікував, що буде такий аншлаг. Мало того, деяким не вистачило місць, і вони сідали прямо в проходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На спецпоказах в Одесі представлять фільми про Чапліна і Гете

За традицією, "неофіційні" нагороди вручили ще до церемонії закриття. Першими своїх лауреатів оголосили міжнародні громадські організації, кінокритики й глядачі. Нагородження відбувалося в кінотеатрі "Художній", який на десять днів фестивалю став місцем, де проходили прес-покази та прес-конференції.

Французька актриса Катрін Денев отримала приз "Вірю" Московського Міжнародного кінофестивалю. Ця нагорода вручається за підкорення вершин акторської майстерності та вірність принципам школи Станіславського. Премія присуджується з 2001 року. У різні роки її лауреатами ставали Джек Ніколсон, Жанна Моро, Даніель Ольбрихський, Харві Кейтель, Фанні Ардан, Жерар Депардьє, Олег Янковський (посмертно) та інші.

Крім того, на церемонії відкриття Тім Бертон, який приїхав до Москви разом з Тимуром Бекмамбетовим з прем'єрою фільму "Президент Лінкольн: Мисливець на вампірів", був удостоєний почесного призу "За видатний внесок у світовий кінематограф".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Духless" покажуть на Одеському кінофестивалі

Приз журі Міжнародної кінокритики (ФІПРЕССІ) за кращий фільм основного конкурсу Московського Міжнародного кінофестивалю отримала італійська картина "Всі копи - виродки" Стефано Солліма. Це історія трьох бійців загону особливого призначення, які, намагаючись змусити людей поважати закон і відновити громадський порядок, занурюються в насильство з головою. Фільм створено під враженням від однойменної книги Карло Бонін.

Голова журі ФІПРЕССІ Дьердь Карпаті пояснив вибір журі: "Цей фільм присвячений суперечливій темі та образу, який втілюють італійські поліцейські, які борються з безладдям. Журі нагороджує картину за звернення до сучасних проблем. Вона створює рівновагу підходів, об'єктивний погляд на проблему, яка стосується не лише Італії".

Приз глядацьких симпатій ММКФ також поїхав до Італії. Його отримав фільм "Присутність пишноти" Ферзана Оцпетека, який брав участь в основному конкурсі фестивалю. За сюжетом головний герой переїздить до Риму, де у найманій квартирі він знаходить примар, з якими у нього з часом складаються непрості стосунки. Приз глядацьких симпатій вручається відповідно до результатів опитування глядачів. Перед фестивальним показом картини-конкурсанта публіці роздавали картки зі шкалою оцінки від одного до п'яти, які необхідно було здати по закінченні перегляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Бергманівському тижні у Швеції вшанують Ерланда Йосефсона

Найвідвідуванішою визнана програма, що складається з фільмів, які брали участь у найбільших міжнародних фестивалях - Каннському, Берлінському, Венеціанському. В рамках цієї програми були показані стрічки "За горбами" Крістіана Мунджу, "Частка ангелів" Кена Лоуча, "Рай: Любовь" Ульріха Зайдля, "Божественні мотори" Леоса Каракса та інші картини.

Повний список лауреатів 34-го ММКФ:

Головний приз "Золотий Георгій" - "Покидьки" (реж. Тіндж Крішнан, Великобританія)

Спеціальний приз журі "Срібний Георгій" - "Термін придатності" (реж. Кенія Маркес, Мексика)

Приз "Срібний Георгій" за кращу режисерську роботу - Андрій Прошин ("Орда", Росія)

Приз "Срібний Георгій" за краще виконання чоловічої ролі - Едді Марсан ("Покидьки", Великобританія)

Приз "Срібний Георгій" за краще виконання жіночої ролі - Роза Хайруллін ("Орда", Росія)

Приз "Срібний Георгій" за кращий фільм конкурсу "ПЕРСПЕКТИВИ" - "Руйнівники" (реж. Діктінна Худ, Великобританія)

Приз "Срібний Георгій" за кращий фільм документального конкурсу - "В пошуках шугармена" (реж. Малик Бенджеллул, Швеція - Великобританія)

Приз за кращий короткометражний фільм - "Проект" Мозгова Центрифуга" (реж. Тілл Новак, Німеччина)

Приз за внесок у світовий кінематограф - Тім Бертон (США)

Спеціальний приз "За підкорення вершин акторської майстерності і вірність принципам школи К.С. Станіславського" - Катрін Денев (Франція)

Зараз ви читаєте новину «Гран-прі Московського кінофестивалю отримали "Покидьки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі