пʼятниця, 29 червня 2012 12:44

Рената Литвинова приміряла на себе нову роль - Леді Смерть

  Кадр з фільму
Кадр з фільму

Як і передбачалося, найбільший ажіотаж з усієї конкурсної програми 34-го Московського кінофестивалю викликала стрічка Ренати Литвинової "Остання казка Ріти". 28 червня в день її показу для широкої публіки в кінотеатр "Жовтень" було важко пробитися через наплив бажаючих побачити нове творіння "діви російського кінематографа", як часом, чи то жартома, чи то всерйоз, називають деякі журналісти Литвинову.

До величезної кінозали, яка вміщує близько двох тисяч людей, не змогли потрапити навіть усі бажаючі акредитовані журналісти (втім, для них напередодні був влаштований прес-показ, який пройшов з аншлагом). Так що цього вечора, крім святково налаштованої публіки по фойє кінотеатру прогулювались також і скривджені безцеремонністю охорони, не впускають до зали навіть тих, у кого були акредитаційні бейджі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Духless" покажуть на Одеському кінофестивалі

Ситуацію посилив організований тут же у фойє банкет, який відбувся відразу після прем'єри картини. Невдоволення тих, кого на нього не запросили, було викликано не стільки незручностями (деякі входи й виходи фойє виявилися перекритими) і навіть не жалем про те, що не можна буде "на халяву" випити й закусити, скільки розподілом світу на "своїх" і "чужих".

Серед "своїх" же виявився навіть колишній міністр культури РФ Михайло Швидкой. З іншого боку, за свідченням скривджених, відомий дистриб'ютор, продюсер і кінознавець, Президент компанії "Кіно без кордонів" Сем Клебанов, який, тут припав за "свого", визнавши всю цю тусовку вульгарною, а саму ситуацію огидною, розвернувся й пішов геть.

Що ж стосується самого фільму, то ставлення до нього виявилося неоднозначним. Втім, тих, кому "Остання казка Ріти" сподобалася, було більше, ніж незадоволених тим, що Литвинова знову сама написала сценарій, сама зняла і сама ж зіграла в своєму фільмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одеському кінофестивалі Кілліан Мерфі представить дві нові стрічки

  Рената Литвинова знову зіграла у власному фільмі
Рената Литвинова знову зіграла у власному фільмі

До всього ж, скромний бюджет картини, сума якого на прес-конференції не називалася, складався головним чином з особистих заощаджень її автора. Фільм знімали в основному в підвалі і "підпільно" на московських вулицях, оскільки, за словами Литвинової, у неї не було грошей, щоб платити московським чиновникам.

Як і в попередній картині, у режисера знову не склалися стосунки з операторами, які постійно змінювалися. Зате склалися прекрасні стосунки з акторами - Ольгою Кузіною, яка відіграла вмираючу на лікарняному ліжку Маргариту Готьє (з героїнею Дюма з "Дами з камеліями" її пов'язує лише красиве ім'я, яке дуже подобається режисерові, і невиліковна хвороба), Тетяною Друбич і Миколою Хомерікі, які зіграли, відповідно, подругу і коханого Рити.

Сама ж Рената з усією любов'ю і захопленістю своєю невгамовноъ натури виписала собі й зіграла роль Смерті, яка прикидається звичайною людиною і приходить з "потойбіччя" до молодої жінки. Литвинова запевнила журналістів, що ставиться до теми смерті з усією серйозністю, що це не просто гра. Більш того, без зайвої шифровки й скромності вона заявила, що сама "є цією темою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Лозниця стане почесним гостем Одеського кінофестивалю

На питання про те, чи боїться вона своєї особистої смерті, актриса сказала, що намагається жити без страху і вона тут ні за що не чіпляється. Її ставлення до потойбічного світу будується на повній переконаності в тому, що життя після смерті тіла не закінчується, що ми просто переходимо в інший вимір буття. "Людина думає, що вона якась безкарна істота, - ділилася своїми спостереженнями Литвинова, - і, живучи в мегаполісі, творить якісь злі та добрі справи, але насправді все це дуже відслідковується".

Незважаючи на відверту театральність картини, в якій, всупереч похмурості самої теми неминучого відходу зі "світу живих", більше гумору, ніж смутку, вона все ж змушує замислитися над тлінністю і суєтністю нашого тут перебування.

Український глядач ще до виходу "Останньої казки Рити" на великому екрані зможе подивитися фільм на Одеському кінофестивалі, який пройде з 13 по 21 липня.

Зараз ви читаєте новину «Рената Литвинова приміряла на себе нову роль - Леді Смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі