вівторок, 03 липня 2012 15:29

Фільм одеської режисерки змагатиметься за нагороду у Карлових Варах

Фільм одеської режисерки змагатиметься за нагороду у Карлових Варах
На зйомках стрічки "Будинок з башточкою". Фото: kinote.info

У Карлових Варах урочисто відкрився 47-й міжнародний кінофестиваль – найпрестижніший у Центральній і Східній Європі, повідомляє "Радіо Свобода".

Цього року в його програмі 217 художніх повнометражних фільмів і 56 документальних стрічок, причому близько третини з них саме в Карлових Варах матимуть свою європейську чи світову прем'єру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Лозниця отримав приз FIPRESCI в Каннах

Програма складена з урахуванням різних смаків, окремо, наприклад, виділені прем'єрні стрічки, в секції "На Схід від Заходу" зібрані фільми авторів зі Східної Європи, а ще є "Форум незалежних" чи "Фільми опівночі" – це для тих, хто не справляється з переглядом денної програми.

На думку художнього директора Карловарського фестивалю Карела Оха, саме фільми із секції "На Схід від Заходу" цього року є найбільшою його гордістю.

"Цього року ми надаємо більшої, ніж у минулі роки, ваги саме цій секції. У секції "На Схід від Заходу" зібрані фільми – дебюти митців, а також стрічки відомих талановитих авторів, їх усього 12. Думаю, що ці фільми дають цікавий і пластичний образ того, що діється на наших землях, і представляють, наскільки талановитими є наші майстри", – зазначає Карел Ох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свій наступний фільм Лозниця зніме про Бабин Яр

Саме в цій секції єдиним фільмом на фестивалі представлена Україна. Це чорно-біла стрічка режисера родом з Одеси Єви Нейман "Будинок з башточкою", яка, за словами Карела Оха, вартий особливої уваги.

"Цей художній фільм другий у біографії дуже талановитого українського режисера Єви Нейман. Її перша стрічка була представлена на фестивалі в Роттердамі й називалась "Біля річки". "Будинок з башточкою" мене зацікавив дуже високою культурою образу, він знятий за твором письменника Фрідріха Горенштейна, який, до речі, був автором стрічки Тарковського "Соляріс". Нинішній фільм розповідає про долю 8-літнього хлопчика, який посередництвом захопливих образів спостерігає за невтішними подіями кінця Другої світової війни", – розповів директор Карловарського фестивалю.

Зйомки епізоду фільму:

Мати і син намагаються хоча б побачити репресованого батька. Їм нічого не вдається і, втративши надію, мати вирішує повернутися на батьківщину, в Україну. Але почалася війна, і потяг за переведеними коліями попрямував на схід, в евакуацію... Незабаром жінка розуміє, що її чекає неминуча смерть і все, що її в цьому житті тримає - син, життям якого вона дорожить більше, ніж своїм. Мати починає давати синові настанови на випадок, якщо з нею щось трапиться. При цьому хлопчик постійно чує від матері, що йому необхідно потрапити на вулицю, де вони раніше жили, і знайти там будинок з башточкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкрутішими світовими режисерами лишаються Ларс фон Трієр і Теренс Малік" — кінокритик

Особливістю програми Карловарського фестивалю є найдовший у його, і мабуть, в цілому в історії фестивалів, фільм – 15-годинна стрічка британського режисера Марка Казінса "Одісея". А закриє фестиваль нова стрічка Вуді Алена "До Рима з любов'ю".

І цього року не відійшов Карловарський фестиваль від своєї традиції, завдяки якій його ще називають найдемократичнішим. Ціна квитків на кіноперегляди для студентів не перевищує 2 євро, також для молоді влаштовані кінозали просто неба і наметові містечка.

Зараз ви читаєте новину «Фільм одеської режисерки змагатиметься за нагороду у Карлових Варах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі