субота, 30 грудня 2017 21:48

"Розгромили виставку художника, який малював Путіна мавпою": Мистецтвознавець назвала перемоги й поразки 2017-го в арті

Мистецтвознавець Аліса Ложкіна назвала перемоги й поразки в арті протягом 2017-го року.

Перемоги:

Участь художника Бориса Михайлова у Венеційському бієнале. Цього року створили комісію для відбору митців, які представляють Україну. Попередні роки процедура відбувалась кулуарно. Не було зрозуміло, хто відбирає учасників і за яким принципом. Цьогоріч конкурс провели прозоро.
Виграла заявка митця світового рівня Іллі Кабакова з проектом "Купол". В останній момент він відмовився брати участь. Борис Михайлов - один з найбільш знаних художників-українців у світі. Проект "Парламент" на Венеційському бієнале високо оцінили західні куратори. Представив фото політиків різних держав. Деформував їх за допомогою ефекту "шуму" - зовні нагадує поганий ТБ-сигнал. Зображення вийшли "розірваними", майже зруйнованими. Ілюструють сприйняття політичного в сучасному світі. Викривлення правди. Доповнює картинку фото самого художника. Він знімає маску для сну, щоб закапати червоні очі. Виглядає фотографом, який погано бачить або постійно спить. Це теж образ сучасного споживача політичного контенту в медіа. Всі отримуємо роздроблений сигнал, якому вже не можемо остаточно довіряти. Відчуваємо, що все перетворилося на макабричний спектакль. Він триває - і не можемо закривати на нього очі. Борис Михайлов показав його цілісно.

Автор: artukraine.com.ua
  "Парламент" Бориса Михайлова
"Парламент" Бориса Михайлова

Проведення Фестивалю молодих художників у Мистецькому Арсеналі (28 вересня-29 жовтня). Показали твори 70 сучасних митців. Захід ініціювало Міністерство культури України, яке зазвичай асоціюється з консервативними практиками. У співпраці з Мистецьким Арсеналом, молодими кураторами й митцями створили продукт європейського рівня. Представив нову генерацію художників, вектор розвитку сучасного українського мистецтва. До запропонованої кураторами теми "Сьогодні, яке так і не настало" кожен учасник створив висловлювання. Багато рефлексій на соціальні й політичні теми. Сучасних художників цікавить реальність, в якій існуємо. Проекти представили в різних медіях. Популярне відео-висловлювання. Живопис використовується рідше, оновлюється, під впливом сучасних технік. Художникам-початківцям важливо, щоби їх бачили куратори, публіка. Були кошти на реалізацію своїх задумів. Віковий підхід до поняття "молодий художник" - застаріле. Прояв дискримінації за віковим принципом. Не важливо скільки митцю років - вирішальним при відборі має стати, чи знаходиться він на початку своєї кар'єри.

Автор: Фото - надані Марією Плотніковою
  Перформанс Steak Apart – По/Роз’єднані Марії Плотнікової. Відбувся в рамках Фестивалю молодих художників
Перформанс Steak Apart – По/Роз’єднані Марії Плотнікової. Відбувся в рамках Фестивалю молодих художників


Проведення виставок "Лабіринти Аксініна" та "Місто ХА" в Національному художньому музеї.
Олександр Аксінін – львівський андеґраундний художник-графік. Загинув у 1985-му в авіакатастрофі. У доробку - серії офортів, присвячені класиці світової літератури – "Алісі в Країні див" Льюїса Керолла, "Подорожі Гуллівера" Джонатана Свіфта", китайській "Книзі змін". На виставці показали близько 300 робіт – половина з яких екслібриси. Для київського глядача це певною мірою відкриття.
"Місто ХА" - роботи кількох поколінь митців Харківської художньої школи. Від авангардистів 1920-х до сучасників - Артема Волокітіна, Романа Мініна, Аліни Клейтман. Від кінця 1980-х і до сьогодні Харків — генератор ідей в актуальному українському мистецтві . Найпомітнішим явищем стала школа гостро-соціальної фотографії. Її представники, такі як Борис Михайлов, Сергій Братков, широко представлені за кордоном.

Автор: Фото - Назарій Мазилюк
  Сергій Жадан читає вірші в рамках проекту "Місто ХА" у Національному художньому музеї
Сергій Жадан читає вірші в рамках проекту "Місто ХА" у Національному художньому музеї

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Критик назвав три головні перемоги й поразки в українській літературі за рік

Поразки:

Погром виставки Давида Чічкана "Втрачені можливості" в Центрі візуальної культури в лютому 2017-го. Автор намагався критично оцінити здобутки Майдану і постмайдану в ключі свобод і прав людини. Давид Чичкан - художник, анархо-комуніст, активіст організацій "Чорна веселка". Живе і працює в Києві. Був учасником Майдану, але вважає, що за результатами революції Україна не досягла бажаної мети. Свої висновки втілив в серії робіт. Ставить питання, чим був, став і міг стати Майдан. Іронізує над декомунізацією, вважаючи її парадоксальним явищем. Це викликало хвилю обурення радикально налаштованих юнаків. Виставка закінчилася погромом.


За кілька місяців до того у схожій ситуації опинився батько художника - Ілля Чічкан. В галереї "Карась" атакували виставку "Психодарвінізм: еволюція психів". На виставці демонстрували серію робіт, що сполучали ікони із зображенням приматів. Радикально налаштовані особи вимагали від художника прояснити позицію. На організаторів збирались подавати до суду.
Художник не перше десятиліття працює з образом мавпи. Малював в її подобі Путіна, палестинських діячів, Ісуса Христа, учасників ялтинської конференції 1945 року.

Відбуваються процеси, де художня проблематика змішується з політичною і з провокаційними виступами радикально налаштованих груп людей. Була думка, що в суспільстві наростають консервативні настрої, і радикальні мотиви.

27 грудня у Національному художньому музеї відбулась зустріч із письменником Сергієм Жаданом. На виставці харківських художників "Місто ХА" Жадан читав свою поезію.

Зараз ви читаєте новину «"Розгромили виставку художника, який малював Путіна мавпою": Мистецтвознавець назвала перемоги й поразки 2017-го в арті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі