четвер, 12 вересня 2013 16:45

Російська письменниця Тетяна Толстая у Львові розповіла звідки черпає натхнення

Російська письменниця Тетяна Толстая у Львові розповіла звідки черпає натхнення
Фото: Ольга Швед

У Львові триває 20 ювілейний Форум видавців у Львові. Серед заходів – презентації, авфтогрф-сесії, зустрічі, майстер-класи, концерти. 12 вересня о 14:00 у Першому українському театрі для дітей та юнацтва на вул. Гнатюка, 11 відбулася творча зустріч з спеціальною гостею фестивалю Тетяною Толстою.

Письменниця, телеведуча Тетяна Толстая народилася 1951 року у Ленінграді. Онука письменника Олексія Толстого - по батьківській лінії, і перекладача Михайла Лозинського - по материнській. Закінчила факультет класичної філології Ленінградського університету. Твори Тетяни Толстої, в тому числі збірки оповідань "Любиш - не любиш", "Ріка оккервіль", "День", "Ніч", "Ізюм", "Круг", "Білі стіни", перекладені багатьма мовами світу. За романом "Кись" в кількох театрах були поставлені спектаклі.

Запрошений професор в Університетах США. З 2002 року в парі з Авдотьєю Смирновою веде передачу "Школа злослів'я", що отримала премію "ТЄФІ" в номінації "Найкраще ток-шоу" у 2003 році. У співавторстві зі Смирновою видала книгу "Кухня "Школи злослів'я". У 2010 році стала володарем призу в номінації "Нова культура нової Європи".

Під час зустрічі у Львові глядачі мали можливість задавати письмово запитання авторці. Найбільше шанувальників цікавило: "Де письменниця черпає натхнення, чи не хоче виїхати із Росії?"

"Я жила до 10 років у Америці, там добре. У мене хороші спогади, але з Росії виїжджати не хочу. Де черпаю натхнення? У тролейбусах і магазині. Я не виходжу майже нікуди, але в цих місцях чую цікавенні діалоги. Ось, наприклад, троє жіночок розмовляють у тролейбусі. Одна із задоволенням жаліється, як її переслідує колишній наречений-міліціонер, якому вона відмовила 20 років тому. Інші із радістю слухають і дають різноманітні поради. Я цей діалог записала. Або йду з важезними пакетами із продуктами. А чоловік один наздоганяє. Хвилин 20 розповідав про філософію і не здогадався піднести мені пакети. Ось такі історії із життя мене надихають" – ділиться письменниця.

Власні твори, які найбільше подобаються письменниці – оповідання "Ночь", "Білі стіни" та інші.

Зараз ви читаєте новину «Російська письменниця Тетяна Толстая у Львові розповіла звідки черпає натхнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі