Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2013 14:06

Найгарячіші новинки Форуму у Львові - що читати з українського цієї осені
12

Завтра почнеться ювілейний, 20-й Форум Видавців у Львові. Будуть зустрічі з зірковими літераторами, численні майстер-класи, літературні читання, концертні вечори та конкурси. І звісно головний і традиційний книжковий ярмарок, де презентуватимуть найактуальніші та найсвіжіші видання зарубіжних та українських письменників.

Gazeta.ua підготувала огляд найочікуваніших книжкових новинок від українських письменників.

"Хто зробить сніг" Тарас та Мар'яна ПРОХАСЬКО (Старий Лев)

Це перша дитяча книга Тараса Прохасько. Починається з народження кротенят. Їх у родині 13. Це тепла казка про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок.

"Це не гостросюжетна повість. Там немає карколомних пригод. Більше йдеться про стосунки між дітьми - братами, сестрами. Кротенята живуть у лісі і контактують з іншими звірятами, їхніми сусідами. Буденне життя, як воно є. Кротенята вчаться бути собою і вирішують для них найголовнішу проблему - хто вони є".

Кольорові ілюстрації до фантастичної повісті робила дружина письменника - Мар'яна Прохасько. "Нам ішлося про те, щоб показати затишний і безпечний світ. Наскільки важливою є відкритість, тому кроти з радістю пускають у своє життя не тільки білок, зайців, бобрів, а й птахів, яких вони дещо побоюються. Часом нам здається, що ця книжка про вигадане життя кротенят, а часом - що вона про нас самих".

"Черевички Божої Матері" Марія МАТІОС (Піраміда)

Трагічна буковинська історія червня-липня 1941 року, в якій і справді нема пересичення правдою. Головна героїня Іванка Борсук (яка перекочувала зі сторінок повісті "Москалиця") у свої дванадцять років розуміє найголовніше: що є Добро і що є Зло. Це особлива драма людини 20 століття на території, яку історик Тімоті Снайдер назвав "кривавими землями".

"Розрахунковий стан" Лариса ДЕНИСЕНКО (Юрінком Інтер)

"Зозуля очікував на "перший диб-диб". Коли це відбувалося, навіть якщо рибка не піймалася на гачка, далі він міг чекати скільки завгодно, йому залежало на тому, що в цій запруді є риба, що він не помилився з місцем рибалки. І в роботі, насамперед, він очікував цей перший "диб-диб", щоб запустилися на повну потужність всі механізми: очікування, аналітика, напад" - цитує нову книгу письменниця.

У центрі сюжету її першого детективу "Розрахунковий стан" - невипадкова смерть податківця. Слідчий – чоловік середнього віку Вадим Зозуля. Він жартівливий та чутливий і найбільше боїться своєї колишньої дружини.

"Соня" Катерина БАБКІНА (Фоліо)

Соня після випадкового сексу з незнайомцем вагітніє. І вирішує для себе, що неодмінно має знайти власного батька, який давно виїхав на заробітки до Польщі. Дебютний роман письменниці не лише про любов, молодість, кордони та вагітність, він і про дорослішання, і про пошуки свого я.

"На запах м'яса" Люко ДАШВАР (КСД)

Сюжет нового роману розгортається навколо дівчини Майі, яка хотіла покинути щоденний "тваринний" світ та знайти забуття. Вона втомилася від гонитви за багатством, владою, примарним благополуччям, бажання мати більше, ніж тобі потрібно, - від усього цього м'яса. І на покинутому хуторі серед ліса дівчина повірила, що можна жити не заради себе чи якоїсь примхи, а жити заради життя.

Але потяг до м'яса неможливо заглушити, і спрага до "красивого життя" усе ще вмовляє повернутися до міста і забрати те, що їй належить.

"Жити-пити" Галина ВДОВИЧЕНКО, Лариса ДЕНИСЕНКО, Сергій ЖАДАН, Оксана ЗАБУЖКО та ін. (КСД)

"Героїня Євгенії Кононенко - письменниця. Пише оповідання для літературної "антиалкогольної збірки", а сама при цьому п'є. Євген Положій написав про чоловічка, який живе на дні порожньої пляшки. У Лариси Денисенко історія про маму та доньку. Вони в черговий раз рятують свого батька від запою", - розповідає письменниця Галина Вдовиченко. У її новелі для збірки жодного разу не згадуються слова - алкоголік, спирт, п'є.

"Осиний мед дикий"  Ірина САВКА (Старий Лев)

Ця збірка новел - перша книга письменниці. Поетеса Мар'яна Савка розповідає, що її мама почала їх писати уже після 60-ти років. І книга переважно має реальні історії з життя, сімейних оповідок та спогадів дитинства.

"Навчи її робити це" Анна МАЛІГОН (КСД)

Відлюдькувата Ліза працює в організації, що пише курсові та дипломні роботи на замовлення. Одного разу до її квартири настирливо дзвонить рудоволоса Марта. Вона хоче винаймати в неї житло. Дівчата починають жити разом.

Марта розкріпачує Лізу. Між ними зав'язується роман. Але те, що починалося як приваблива гра, перетворюється згодом на жахливий спектакль, де є поділ на хазяїна та жертву.

"Остання любов Асури Махараджа" Любко ДЕРЕШ (НОРА-Друк)

Пригоди молодого науковця ка­федри маніпуляцій починаються тоді, коли чоловік вирішив приїхати на Землю і освідчитися дівчині. Асура Ма­харадж - демон і живе на віддаленій планеті Асура-лока. Оскільки кохання для демонів не характерно, він як науковець досліджуэ це почуття. З ним починаються перетворення.

Також письменник презентує на Форумі ще одну нову книгу "Миротворець" (Кальварія) - це збірка повістей та оповідань.

"Фрау Мюллер не налаштована платити більше" Наталка СНЯДАНКО (КСД)

Це історія двох подруг дитинства, вчительок музики Соломії та Христини, що вирушили до Берліну у пошуках кращої долі. У новому романі письменниці йтиметься і про любовний трикутник, і про драйвовий Берлін, ту є прості людські переживання, пошуки кращого життя і пошуки себе.

Негаразди і радощі поділені на двох наблизили подруг Соломію та Христину одне до одного і згодом стосунки двох жінок переросли у почуття, яким вони так і не наважились знайти визначення. І як йдеться далі в антоації до книги: "мабуть ця історія мала б свій хепі-енд, якби не одне коротке повідомлення у кримінальній хроніці ранкової газети..."

"За чверть десята" Юрій МАКАРОВ (НОРА-Друк)

Усі прокльони Миколи Павловича збуваються: щоб тобі булька з носа вискочила... ?А щоб твоєю мордою просо молотили. Отаку незвичну здібність виявляє в себе дорослий чоловік. Герой повісті - пенсіонер, викладач іноземних мов. Мешкає на Липках.

Коли відчув у собі надздібність, вирішив, що може змінити долю країни. Може помститися тому, хто його дратує найбільше. Микола Павлович хоче влаштувати лідеру нації - Президенту якусь катастрофу.

"Мальована історія Незалежності України" Брати КАПРАНОВИ (Зелений пес)

Книга спирається тільки на відомі факти. Кожну з історій супроводжує карта, портрет та комікс. За завдання собі ставили показати історію України так, щоб її можна було швидко розтлумачити і домогосподарці, і дитині. 38 історій до книги ілюструвало 6 художників.

Серед трьох найколоритніших героїв письменники називають Козака Мамая, Петра Сагайдачного та Романа Шухевича. "Роман Шухевич ставив себе подумки на одну дошку зі своїми супротивниками - Сталіним, Гітлером, Черчілем. Увійшов у світову еліту політичних діячів, сидячи у лісі. ухевич відчував себе рівним, - розповідає Дмитро Капранов. - Створив підпільну державу Україна. У 1944 році створив уряд держави. Була законодавча рада, суд, армія... Воював зі Сталіним майже 10 років після того. Ніхто ніколи так довго не воював з радянським союзом".

"Таємне джерело" Андрій КОКОТЮХА (КСД)

Новий детектив письменника також повен хитросплетінь. Дія відбувається за радянських часів в Україні. Слідчий Ігор Князевич приїздить до Тернополя. Тут, восени 1981-го, сталося три загадкові смерті - загинули комуністи, отруївшись водою з таємного джерела. Тутешні мешканці не мають жодного наміру допомагати владі, а єдина зачіпка у справі – старовинна легенда, якою і керується Князевич…

Найбільший у світі ярмарок української книги працюватиме 12-15 вересня у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) і на проспекті Свободи. Детальний розклад усіх заходів можна побачити на сайті. Про найцікавіші події, зустрічі та презентації книжок Gazeta.ua традиційно висвітлюватиме на сайті.

Зараз ви читаєте новину «Найгарячіші новинки Форуму у Львові - що читати з українського цієї осені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі