пʼятниця, 06 вересня 2013 16:15

Головна книжкова подія року - європейські провокатори, відверті читання та українські новинки

Головна книжкова подія року - європейські провокатори, відверті читання та українські новинки

Наступного тижня стартує  головна книжкова подія року - ювілейний 20-й Форум Видавців у Львові. Цього разу іще більше країн приєдналися до українського Форуму, а тому шанувальники літератури зможуть вживу поспілкуватися не лише з європейськими літераторами.

Серед зіркових гостей чекають на всесвітньо визнаного філософа і культуролога Зигмунта Баумана. На Форумі він прочитає лекцію про сучасний світовий культурний простір. "Наразі свобода є, але як її використати, художники не знають" - неодноразово наголошує у своїх виступах Бауман.

Польського прозаїка Зигмунта Мілошевського порівнюють із Стівеном Кінгом. Він презентує український переклад свого останнього детективного роману "Зерно правди" про криваве жертвоприношення. Зі своєю новою книгою приїде до Львова і Данута Валенса, екс-перша леді Польщі. У романі вона в деталях описала, як важко бути жінкою політика, який через свою роботу повністю абстрагується від родини. Відвертість екс-першої леді стала сюрпризом навіть для її чоловіка Леха Валенси.

Завітає данський поет Клаус Анкерсен, румунська письменниця Нора Іуга, новатор і провокатор, каталонський поет Енрік Казасес. Канадська письменниця Крістін Кілбурн презентує переклад своєї нової книги "Дорогами озера Ґоу Гоум" - історію про дівчину, котра намагається зібрати свою родину по всьому світові. Свою незвичну медитативну поезію читатиме німецька письменниця японського походження Йоко Тавада.

Приїде польський майстер сенсації Вітольд Шабловський. Свій останній роман "Наша мала ПНР" написав у співавторстві з дружиною Ізабелою Мейзою. Описуючи свою спробу півроку прожити у "комуністичній Польщі" – без Інтернету, комп'ютера, мобільного телефону та інших речей, які роблять життя зручнішим, одягаючись у старомодні речі та перманентно перебуваючи на "картопляній дієті", автори торкаються проблеми посткомуністичного суспільства. Також на Форум завітає і українська письменниця Емма Андієвська.

Окремі заходи будуть по видавничому бізнесу, бібліотечному форуму. Відбудеться фестиваль і конкурс "Молода республіка поетів". Уперше від Форуму у Дрогобичі проведуть поетичні читання за участі літературних зірок світового рівня.

Також, одна з найяскравіших подій – вистава "Капітан Джон Сміт", яку привезуть Вірляна Ткач і учасники її театрального проекту "Yara Arts Group". Сюжет вистави побудований за мотивами книжки капітана Джона Сміта, відомого мандрівника і авантюриста з Англії 16 ст. Доля закинула його і до України: капітанові довелося тікати з полону в Османській імперії через Чорне море.

Найбільший у світі ярмарок української книги працюватиме 12-15 вересня у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) і на проспекті Свободи. Продаватимуть книжки за видавничими цінами і розігруватимуть рідери PocketBook серед читачів.

Традиційно українські видавництва підготували найінтригуючі новинки від українських письменників.

Видавництво "КСД" підготував новий роман Люко Дашвар "На запах м'яса", українські переклади світових літературних зірок – нової книжки Дена Брауна "Інферно" та Анни Гавальди "Я її кохав. Я його кохала". "Видавництво Старого Лева" презентуватиме "П'ятикнижжя" Грицька Чубая, "Кротенята" від Тараса та Мар'яни Прохаськів. Видавництво "Дух і літера" продаватиме книгу канадського мислителя Тейлора Чарльза "Секулярна доба", альбом колажів Сергія Параджанова та інші. "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" привезе на Форум пізнавально-патріотичний детектив та переклад одної з найкращих і найпопулярніших повістей Роальда Дала "ВДВ (Великий Дружній Велетень)".

Невід'ємним заходом є і визначення переможця на Всеукраїнському конкурсі "Найкраща книга Форуму". Детальний розклад усіх заходів можна побачити на сайті. Про найцікавіші події, зустрічі та презентації книжок Gazeta.ua традиційно висвітлюватиме на сайті.

Зараз ви читаєте новину «Головна книжкова подія року - європейські провокатори, відверті читання та українські новинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі