неділя, 21 травня 2017 23:43

"Російська імперія виникла як "байстрюк" нашої з поляками історичної війни" - Забужко

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Дискусія Оксани Забужко з польською письменницею Ольгою Токарчук
Дискусія Оксани Забужко з польською письменницею Ольгою Токарчук

"Поляки дуже імперіалістично ставляться до національних меншин. В першу чергу, до євреїв та українців. Зараз у Польщі хочуть повернутися до поділу між національностями, щоб існували ортодоксальні цінності, католицизм, колишні кордони. Цьому сприяє теперішня влада, - каже польська письменниця Ольга Токарчук. Вона взяла участь у спеціальній програмі Оксани Забужко "Розкажи мені про мене" в рамках XII Книжкового Арсеналу. Українська й польська письменниці обговорили причини, що роз'єднують народи і шляхи до порозуміння. – В умовах сьогоднішньої непевності в світі бажання повернутися до чогось усталеного, на що можна спертися, - зрозуміле. Але дивно, що цим сталим є комуністичні погляди. За часів комунізму у Польщі справді все було чітко розділене на чорне і біле, що можна і не можна робити. Через такі погляди починають проголошувати ксенофобські, антифеміністичні теорії".

"Я в своїх книжках писала, що Польща з 16 століття провадила колонізаторську політику на сході, а саме на теренах теперішньої України. Після цього мене назвали бандерівською курвою. Коли писала про жорстоке ставлення і вбивства поляками євреїв, обізвали жидівською попихачкою. Коли сказала очевидні речі про кріпосницьку систему, яка панувала в тодішній Польщі і була по суті рабською, то теж зазнала звинувачень і погроз. Це був шок для мене і моїх прихильників чути такі погрози. Адже це означало, що письменники не можуть більше вільно висловлюватись і мають самоцензуруватися. Інтернет стає платформою для агресивно налаштованих людей. У них бракує освіти і знань, тому здійснюють хейтерські атаки по відношенню до тих, хто має свою думку".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Дискусія Оксани Забужко з польською письменницею Ольгою Токарчук
Дискусія Оксани Забужко з польською письменницею Ольгою Токарчук

"Серед польської інтелігенції сьогодні є відчуття сорому за своє минуле. З одного боку, ми пишаємося своїм героїчним минулим, читаємо Генриха Сенкевича, який його описує. З іншого, вимовити і зізнатися у своїх імперських подвигах не стає мужності. Відсутня самокритика. Але сьогодні Україна незалежна, вільна країна. Маємо разом будувати сусідські взаємини. Не перекручувати і не фальшувати історії, яка була. Це завдання письменників. Засобом порозуміння між нашими народами є мистецтво – література, фільми. Читаючи українське, я на мить можу стати українкою. Лише читанням книжок, звісно, не можна налагодити стосунки. Українці з побоюванням дивляться на поляків, зважаючи на нещодавні протестні марші і руйнування пам'ятників жертвам. Наші кордони і культури настільки близькі, що треба інтегруватися і об'єднуватися. Знаю, що в Україні польський фільм "Волинь" наробив багато галасу. Але він потрібен, щоб договорити раніше недоказане. Щоб збудувати порозуміння. З української сторони мають створити фільм про польські злочини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не було більш справедливої війни, ніж проти радянської Росії" - італійський письменник

"Я так само зазнала хейтерських нападів. Проте знаю, що це були сплановані заходи. І не лише з боку певного відсотка люмпенів чи неосвічених. Це технологія. Хтось спрямовує цю агресію. Агресія розлита в кожному суспільстві. Інформаційна війна починається тоді, коли приходять до влади люди, здатні каналізувати цю агресію. Спрямувати її у потрібному напрямку, - каже Оксана Забужко. - Такими нападками агресії у людей керує страх перед невідомим. Щодня говорять про кліматичні зміни, екологічні катастрофи, війни. Тоді й відбувається пошук безпечних територій у консервативних поглядах минулого. Колишні імперії схильні тужити за здобутками минулого".

Автор: Анастасія Хлапоніна
  Дискусія Оксани Забужко з польською письменницею Ольгою Токарчук
Дискусія Оксани Забужко з польською письменницею Ольгою Токарчук

"В українців нема бажання повернення в минуле. Хоч "руський мир" постійно змушує нас повертатися назад, бо СРСР – це "хорошо". Але для українців СРСР асоціюється, перш за все, з Голодомором і тотальними заборонами. Тому ніякі доводи про "качєство, як при Союзі", нам не цікаві. Для нас СРСР означає зовсім інше, ніж для росіян, які за ним ностальгують. Пам'ять у кожного народу про одне й те саме явище – різна. Відсутність в українців "золотого віку", як у росіян, стає нашою перевагою. Завжди меншовартісні і слабкі, які страждали, що не мали того "золотого віку", тепер перетворюємось на сильних. Наші мінуси стають плюсами. Виявляємось більш захищені від масштабних маніпуляцій. Ціла Російська імперія виникла як "байстрюк" нашої з поляками історичної війни. Побічний наслідок. Ми вперто відмовляємось визнати відповідальність за постання Російської імперії. Війна за витіснення поляків і турків з наших територій спричинила до появи іншої імперії. Ми на свою голову і цілому людству самі народили її. А поляки і українці всю свою історію то любились, то різались навзаєм. Але насправді досі так мало знають один про одного. Наше знання міфологізоване. Українці – це не просто "Гей-гей, соколи". Маємо читати, перекладати одне одного, а бажано й спілкуватися без допомоги третьої сторони".

Ольга Токарчук - польська письменниця, есеїстка, психолог, лауреат літературної премії "Ніке". Авторка романів "Правік та інші часи", "Бігуни", "Веди свій плуг понад кістками мертвих".

Зараз ви читаєте новину «"Російська імперія виникла як "байстрюк" нашої з поляками історичної війни" - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі