понеділок, 01 квітня 2019 21:50

Річницю Миколи Гоголя на його малій батьківщині відзначили яскраво
29

1 квітня в Гоголевому відзначали 210 річницю з дня народження Миколи Гоголя
Фото: Ольга Стенько
1 квітня в Гоголевому відзначали 210 річницю з дня народження Миколи Гоголя
Мер міста Сан-Дона-ді-П'яве Андреа Черезе (по центру)
Гостей зустрічали короваєм
Професор кафедри слов'янської філології університету Хоккайдо (Японія) Бесуке Андачо

1 квітня на Полтавщині відзначали 210-ту річницю з дня народження письменника Миколи Гоголя.

Кореспондент Gazeta.ua побував на місці подій.

Розпочалися урочистості на малій батьківщині Миколи Васильовича. Колишня Василівка, місце родового маєтку Гоголів-Яновських, носить назву Гоголеве. Тут діє Національний музей-заповідник Миколи Гоголя. 1 квітня заклад святкує 35-річчя.

До Гоголевого з'їхалися кількасот гостей, яких зустрічав піснею ансамбль "Полтава". До ювілею на території заповідника відкрили Гоголівський культурний центр. Створили його на базі сільського будинку культури.

Стрічку перерізав школяр Богдан Легейда. На святкування запросили іноземних гостей. З Італії приїхав мер міста Сан-Дона-ді-П'яве Андреа Черезер. Його вітали короваєм. Черезер презентував директору Гоголівського культурного центру пам'ятну монету з гербом міста Сан-Дона-ді-П'яве та вручив грамоту від мерії його рідного міста.

"Якщо я тобі дам один євро і ти мені даси один євро, ми з тобою залишимося при тому самому. В кожного з нас буде по 1 євро. Якщо я тобі дам ідею і ти мені даси ідею, ми з тобою збагатимося. В кожного з нас буде по дві ідеї. Це важливо для культурного сектора. В моєму місті живуть майже 400 українців. Дуже важливо, що ці люди не забудуть свою культуру. Це один із великих пластів вашої культури. Якою ми всі повинні пишатися", - сказав Андреа Черезер.

Із Польщі приїхали куратор напрямку туризму і культури сейму Північної Сілезії Анджей Ярош та голова об'єднання українців у Польщі Ігор Саламон. З Японії до Гоголівського музею-заповідника завітав професор слов'янської філології Бесуке Андачо.

"В Японії Гоголь дуже популярний. Його вважають одним з найважливіших письменників світу. Є багато перекладів його творів. Японські автори писали і продовжують писати під впливом Гоголя. Я сам вивчаю його твори і задоволений, що Гоголь об'єднав Україну, Японію і весь світ", - сказав Бесуке Андачо.

На відкриття Гоголівського культурного центру приїхала депутат Верховної Ради України, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова.

Для гостей організували концерт акторів театру та філармонії, театралізовану екскурсію музеєм. До пам'ятника Миколі Гоголю поклали квіти. Гостей частували козацьким кулешем та трав'яним чаєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні людей, квіти та вистава просто неба — у Полтаві відзначили ювілей Гоголя

На другому поверсі культурного центру організували фуршет та відкрили виставку картин заслуженого майстра народної творчості, члена НСХУ Євгена Пілюгіна. Вона має назву "Гоголь у Венеції" і присвячена 7-річній подорожі Миколи Гоголя Італією.

Представлені 10 картин у венеціанському стилі, на яких Микола Гоголь зображений на тлі італійських пам'яток. При підготовці колекції Євген Пілюгін використовував венеційські фарби.

"Цьому періоду життя Миколи Васильовича приділено мало уваги. Тому вирішив розкрити цю тему в своїх творах. Незабаром хочу продовжити гоголівську тему. Наступний цикл матиме назву "Гоголь у Василівці". Тут наш улюблений письменник постане в коли рідних і друзів", - розповів Євген Іванович.

Не обійшлося й без "жартів". Побутує повір'я, що Микола Гоголь був великий жартівник. І навіть зараз влаштовує каверзи. На генеральній репетиції акторів перед відкриттям культурного центру на сцені згоріла проводка, електропостачання пропало. Тому в аварійному порядку задіяли резервний мобільний генератор.

На завершення урочистостей у культурному центрі відбувся концерт артистів Полтавської філармонії для мешканців села Гоголевого.

1 квітня в Полтаві розпочався XI Відкритий регіональний фестиваль театрального мистецтва "В гостях у Гоголя". Він триватиме тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Річницю Миколи Гоголя на його малій батьківщині відзначили яскраво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають