пʼятниця, 18 травня 2012 15:16

Раду Поклітару і Мирослав Скорик створили балет-триптих
7

"Про символіку вистави не розкажу, бо не люблю диктувати іншим свої смисли. Я мрію про ідеального глядача, який прийде на виставу і сам знайде зміст. У виставу вкладено багато метафор, алегорій, алюзій. Кожен глядач буде зчитувати її на своєму рівні” - Раду Поклітару
Фото: Фото надані прес-службою Київ модерн-балету
Поставил спектакль хореограф Раду Поклитару. Спектакль состоит из трех 15-минутных актов
“Перехрестя” став 32-им балетом Раду Поклітару
Поставил спектакль хореограф Раду Поклитару. Спектакль состоит из трех 15-минутных актов
"Від Раду чула: “Незважаючи на поважний вік маестро, мені здається, що йому 35 років” - Леся Олійник

18-го та 20-го травня у Національній опері відбудеться прем'єра балету "Перехрестя" на музику Мирослава Скорика у виконанні "Київ модерн-балету". Поставив спектакль хореограф Раду Поклітару. Вистава складається з трьох 15-хвилинних актів.

"Це копродукція Національної опери і "Київ модерн-балету". Але, у першу чергу, це балет опери і він увійде до її репертуару, - розповів Поклітару. - Рушійною силою вистави є жінка у чорному з мотузкою. Вона відкриває і закінчує виставу. Цей персонаж з давньогрецькій міфології - богиня, яка пряде нитку життя. Про символіку вистави не розкажу, бо не люблю диктувати іншим свої смисли. Я мрію про ідеального глядача, який прийде на виставу і сам знайде зміст. У виставу вкладено багато метафор, алегорій, алюзій. Кожен глядач буде зчитувати її на своєму рівні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національна опера представить найскладнішу виставу світового репертуару

Над оформленням вистави працював сценограф Олександр Друганов. Він розробив відео-супровід балету, у якому використав гравюри Дідро та 3D-анімацію.

"Міністерство культури почало шукати проект, який зміг би представити українську культуру 21-го століття, - каже музичний критик Леся Олійник. - Потім підключилося Міністерство закордонних справ. Балет представлять у рамках святкування 10-річчя Дня Європи в Україні. Вистава створювалася на моїх очах. Думала, як Мирослав Михайлович сприйме сучасну хореографічну лексику Раду Поклітару. Але йому сподобалося. Він сказав: "Наскільки Раду відчуває музику!". А від Раду чула: "Незважаючи на поважний вік маестро, мені здається, що йому 35 років". В оркестрі грають три солісти — зірки світового скрипкового мистецтва: Богдана Півненко, Андрій Бєлов і Назарій Пилатюк. Кожен виконує один з концертів. У третій частині, коли на сцені танцює дует, в оркестрі підіймається соліст і вони виконують сцену як тріо. Бо музика тут дуже важлива. Це першооснова, від якої відштовхувався хореограф".

"Перехрестя" став 32-им балетом Раду Поклітару.

Зараз ви читаєте новину «Раду Поклітару і Мирослав Скорик створили балет-триптих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі