четвер, 05 квітня 2012 15:52

Національна опера представить найскладнішу виставу світового репертуару

Національна опера представить найскладнішу виставу світового репертуару
Фото з сайту intoclassics.net

6 та 8 квітня в Національній опері України відбудеться прем'єра опери "Дон Карлос".

"За масштабністю цей твір Верді можна порівняти з "Борисом Годуновим" або "Хованщиною" - великими історичними полотнами, - каже постановник вистави Анатолій Солов'яненко. - Якщо, наприклад, опера "Євгеній Онєгін" має завжди актуальний сюжет, до неї можна застосувати новаторські ходи (часто артисти грають її в тому, в чому прийшли з дому, хоча я вважаю що це робиться лише для здешевлення постановки), то "Дон Карлос" опера класична, з історичним підґрунтям, не професійна в підході до драматургії, яку створив композитор. В світовому репертуарі це найскладніша вистава, в ній використовується весь діапазон людських голосів. Тому в нашій постановці буде задіяна майже вся трупа нашого театру. І за те що ми впоралися з цим завданням, я б назвав наших артистів героями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідія Забіляста відмовилася від партії Тетяни

Дія опери "Дон Карлос" відбувається в Іспанії 16 століття. В центрі сюжету кохання сина короля і французької прицеси, яка має стати майбутньою королевою Іспанії та його мачухою. На київській сцені попередня постановка опери йшла понад десять років. Її прем'єра відбулась в 1985 році. Репетиції нового спектаклю тривали 2 місяці.

"Ідея постановки "Дона Карлоса" виникла ще в листопаді, але виявилось, що в Україні немає нот опери, а та редакція, що вже йшла в Києві, не належить перу Верді, - розповів диригент-постановник Микола Дядюра. - З партитурою мені допоміг концертмейстер паризької Ґранд Опера, з яким взимку ми робили концерти у Франції. Верді в 19 столітті написав "Дона Карлоса" саме на замовлення цього театру. За прикладом французьких колег поділив оркестр Національної опери на дві частини. Жодна з них ні гірша, ні краща. Французи називають це оркестр "блакитний" і "рожевий". В кожному по 55 музикантів, це рівноцінні склади, так само як буде два склади виконавців на сцені. Так що по суті глядач зможе почути і побачити дві постановки "Дона Карлоса".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я ще у формі, годна працювати" - Лідія Забіляста

Наступними прем'єрами Національної опери України також стануть опери Миколи Лисенка "Наталка Полтавка", та Євгена Станковича "Страшна помста".

Зараз ви читаєте новину «Національна опера представить найскладнішу виставу світового репертуару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі