вівторок, 15 лютого 2011 06:30

Лідія Забіляста відмовилася від партії Тетяни

Солістка Національної опери 57-річна Лідія Забіляста стала лауреатом Шевченківської премії.

— О 16.00 у четвер дзвонить мені подруга. Вона вже знала, як проголосували члени Шевченківського комітету, — розказує Лідія Забіляста. — Я живу на 13-му поверсі, маю зимовий сад. Вийшла на балкон. Раптом в одну мить сонце освітило весь район. Подружка сказала, що я отримала Шевченківську премію. Від щастя я розплакалася. Це був мій єдиний шанс отримати її. Якби цього року не обрали, більше б свою кандидатуру не висувала.

Співачку нагородили за оперні партії Інгігерди з "Ярослава Мудрого" Майбороди, Турандот з однойменної опери Пуччіні, Амелії з "Балу-маскараду" Верді.

— Тетяну з "Євгенія Онєгіна" Петра Чайковського тільки-но перестала співати. Років 25 її виконувала, ще з випускного іспиту. Там є момент, коли Тетяну запитують, скільки їй років. Я маю відповідати — 15. Трохи соромно. Хоч в опері все умовно, партія складнюча — і в 15 років ніяка співачка її не виконає.

Лідію Забілясту двічі запрошували працювати за кордон.

— Коли навчалася в Італії, у театрі "Ла Скала" 1981-го, на випускному екзамені влаштували мені таємне прослуховування. Після виступу запропонували залишатися. У СРСР це вважали би зрадою. Я була так вихована, що про працевлаштування за кордоном і думати не могла. Наступного дня мала виїжджати додому. Імпресаріо сказав роздратовано: "Ваш голос — для Італії!". Доки був Радянський Союз, мене в Італію більше не пускали. Бувають думки: от, якби я поїхала. Але тоді не мала б сина, а я не уявляю свого життя без нього.

Удруге її запросили працювати в театрі Великої Британії.

— Я навіть на прослуховування не поїхала, бо не мала грошей на дорогу. Та й сину всього 5 рочків було.

Лідія Забіляста четвертий рік викладає в столичній консерваторії.

— Коли вступала на навчання, потрапити в консерваторію було тяжко. Зараз тут може навчатися кожен, хто має гроші. Не знаю навіть, кого виділити — усі злилися в одну сіру масу. Коли була студенткою, ходила слухати кожну оперу своїх викладачів. Нинішні студенти на наші спектаклі не ходять. У мене в класі є Ірина Красненко. Коли в Києві цікава опера, не летить додому на канікули, а лишається послухати. Якщо переможе в серйозному конкурсі, з неї вийде гарна артистка.

Зараз ви читаєте новину «Лідія Забіляста відмовилася від партії Тетяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути