вівторок, 01 жовтня 2013 11:16

"Пристрасті за Івановим" показали мовою пластичних рухів

 

У театрі пластичної драми на Печерську 19 та 20 вересня відбулася прем'єра вистави „Пристрасті за Івановим", що була створена художнім керівником театру Вірою Мішньовою за мотивами маловідомої п'єси Антона Чехова „Іванов".

Театр пластичної драми на Печерську – єдиний театр цього жанру в Україні. Художня ідея театру – передати мовою пластики, вільного руху і музики емоційне та духовне життя людини. Принцип постановки вистав полягає в тому, що режисер та актори придумують виставу, кожного разу винаходячи нові виразні прийоми, відштовхуючись від автора, його індивідуального творчого бачення.

„Іванов" одна найскладніших п'єс Чехова. Іванов (артист Валерій Максименко) це людина, яка була створена для життя як для свята, і йому здавалося, що так буде завжди. Але гроші закінчилися, закінчилося й свято. Однак він не може зрозуміти, чому так трапилося. Щоб змінити своє життя, потрібно змінитися самому, та він не може цього зробити.

"Взявши за основу чеховський сюжет ми створили власний твір. Кожен з героїв живе у власному світі і не прислуховується до інших. Хвора дружина Іванова – Сара (Марина Пучерова) живе спогадами про минуле, молода особа з багатої родини Сашенька (Оксана Новикова), яка намагається його врятувати та доктор Львов (Володимир Слободенюк), що бере на себе право всіх судити. А сам Іванов ніяк не може зробити вибір між старим і новим життям. Йому не має справи до хвороби дружини Сари, але в ній частина його самого і вони хапаються один за одного як утопаючи за соломину. Не може Іванов обрати і Сашеньку, адже для цього спочатку потрібно змінитися самому. Ми назвали свою імпровізацію „Пристрасті за Івановим", і пристрасті полягають у тому, що кожен з персонажів намагається вирішити свою ідею, яка не підходить іншому. При цьому зіштовхуються ідеї та люди. У наш час люди теж досить часто доводячи свою правоту навіть не намагаються зрозуміти одне одного. Саме тому п'єса „Іванов" актуальна й сьогодні", - розповіла про роботу над виставою Віра Мішньова.

П'єса „Іванов" досить велика за обсягом. Тому режисером було вибрано з неї лише кількох дійових осіб та основний конфлікт, що відбувається між Івановим, Сарою, Сашенькою та Львовим. Також введено образ жар-птиці, яка за словами Віри Мішньової, є уособленням нашого уявлення про життя. Здається, що її дуже легко вловити і тоді всі наші мрії здійсняться. Та насправді все не так просто.

Доповнює дію музика Йоганна Штрауса, Альфреда Шнітке, російський романс „Не уходи, побудь со мною" та циганські пісні. А повітряні кульки, які лопаються, та мильні бульбашки є символом розбитих дій. Ще один німий персонаж – рушниця, що неодмінно повинна вистрелити.

Наступного разу виставу планують показати 11 та 12 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Пристрасті за Івановим" показали мовою пластичних рухів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі