пʼятниця, 27 вересня 2013 07:45

Дев'ятьох акторів замінили перед прем'єрою

Автор: фото надане ”Київ модерн балетом”
  Танцівники масовки ”Київ модерн-балету” грають слуг доктора Ротбарта в постановці ”Лебединого озера” Раду Поклітару. Прем’єра спекталю пройшла 24 вересня
Танцівники масовки ”Київ модерн-балету” грають слуг доктора Ротбарта в постановці ”Лебединого озера” Раду Поклітару. Прем’єра спекталю пройшла 24 вересня

"Чайковский бы одобрил!" — читаю перші відгуки на нову виставу "Київ модерн-балету". 24 вересня у Муніципальній опері для дітей показали прем'єру "Лебедине озеро. Сучасна версія" у постановці Раду Поклітару.

— Льоша, назад, назад! — кричать за лаштунками танцівники. Виконавець головної ролі Олексій Бусько, 29 років, застигає посеред сцени. Штора-декорація опускається йому на спину.

— Да я остановлю вовремя! — заспокоює відповідальний за декорації.

За кулісами темно й людно. Триває фінальний прогін вистави. Останні настанови хореограф Раду Поклітару, 41 рік, дає із залу в мікрофон. Репетирують навіть уклін. За 20 хв. до початку танцівники розбігаються по гримерках. Актриси одягають 1,5-метрові пишні білі крила. Мають отвір для рук, як перчатки. Асистентки розчісують штучне біле волосся на головних уборах лебедів.

— Моя Вікуся сьогодні танцює, хочу зробити їй сюрприз, — киянка Алла Толстова, 58 років, з кошиком квітів сідає поряд у четвертому ряді партеру. — Виступає у масовці, але її тільки тиждень як узяли — і вже прем'єра. До цього була в Овчиннікова, вони з Поклітару давні суперники, — всміхається. — Його балет "Блек Оранж" нещодавно розпався, от дочка і пішла на кастинг до Раду. Ці два тижні були шалені — весь час репетиції. Приходила пізно і ще відео з тренувань переглядала до ночі.

За два тижні до вистави Поклітару довелося замінити дев'ятьох танцівників. Загалом задіяні понад 20 артистів. Улітку хореограф мав намір розпустити балет через труднощі з фінансуванням.

Спектакль починають солдати. У сіро-чорній формі вони полюють на лебедя. Штучне пір'я летить по всій сцені. У сучасній версії злий персонаж Ротбарт — хірург. Після операції лебідь перетворюється на юнака Зіґфріда. Після уколу снодійного герой засинає. Зустріти свою кохану лебедицю може тільки вві сні.

— Новаторская вещь, здесь есть культура зрелища. Могу представить, в каких жестких условиях Раду его восстанавливал. Зритель этого не заметил, но я понимаю, что он сделал подвиг, — говорить київський режисер Влад Троїцький, 48 років.

Танець маленьких лебедят публіка зустрічає сміхом. Тут його виконують два юнаки й дівчина у шортах. Схрещені крила нагадують балетні пачки.

— Поклітару надзвичайно обережно поставився до класики, — пошепки коментує Алла Толстова. — Мені так подобається, що всі чоловіки одягнені. Це благородно. А он і моя Вікуся, — помічає доньку.

У другій дії Зіґфрід відмовляється бути людиною. Лікар перетворює його назад на лебедя і вбиває. Оплески тривають 10 хв. Раду Поклітару зал вітає стоячи.

Після виступу виконавець ролі Зіґфріда — Олексій Бусько забігає до гримерки з букетом червоних троянд. Виснажений, утирає піт з обличчя.

— Я все время на сцене — некогда отдохнуть. Роль сложна эмоционально. Почти нет светлых оттенков в сюжете. Герой постоянно то во сне, то долго отходит ото сна. Он сам не понимает, когда приходит реальность.

На виході з театру чую голос найменшої глядачки 4-річної Світлани:

— Мамо, а ще буде? Так класиво, тільки чому там солдати бігали?

Зараз ви читаєте новину «Дев'ятьох акторів замінили перед прем'єрою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути