вівторок, 19 листопада 2013 14:07

Прем'єру української документалки про химерний карнавал Маланку покажуть у грудні
5

Документальний фільм "Красна Маланка" покажуть в українських кінотеатрах у грудні цього року.

Робота українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука – це 90-хвилинна стрічка, що веде долями жителів румунського села Красна, яке знаходиться на території України. Вони готуються до свята Маланки, свята, яке є знаковою подією  для кожного краснянина. Для молодих хлопців - це своєрідний обряд ініціації у житті. Маланка - карнавал, де кожен бере участь і має свою роль у химерному язичницькому дійстві.

Фільм складається з 5-ти новел. Впродовж фільму герої розкривають усі деталі та значення цієї події у їхньому житті, демонструють своє ставлення до Маланки як метафори взаємозв'язку Людини та Природи, проявляючи тим самим власну етнічну самоідентифікацію. Народне карнавальне свято Маланки дає усвідомити єднання Людини та Природи, які у цих ритуалах стають одним цілим.

"Красну Маланку" починали знімати власним коштом. Пізніше держава вклала у стрічку 400 тис грн.

Прем'єрні покази фільму "Красна Маланка" відбудуться 5 грудня у смт. Красна (Красноїльськ) Чернівецької області (власне в містечку, де знімався фільм); 6 грудня - у Чернівцях (кінопалац "Чернівці", 19:00) та Львові (Палац Мистецтв, 19.00); 7 грудня покажуть фільм у Києві (Будинок Кіно, 19:00). Перед показами для глядачів влаштують незвичайний музично-театральний перформанс за участю маланкарів у оригінальних маланківських костюмах.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єру української документалки про химерний карнавал Маланку покажуть у грудні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі