Ексклюзиви
пʼятниця, 28 лютого 2020 17:06

Половину роботи за майстра робить стихія - кераміст
9

Олександр Яровий
Фото: Тарас Подолян
Олександр Яровий і Сергій Махно

Кераміка – складне мистецтво, бо половину роботи за майстра робить стихія – вогонь.

Про це розповів в інтерв'ю Gazeta.ua кераміст Олександр Яровий. Він працює у керамічній майстерні архітектора Сергія Махна.

"Всі керамічні фарби починають звучати тільки після випалу у високій температурі. Там відбувається усадка, різні фізико-хімічні процеси, десь фарба темнішає, десь світлішає, десь вигорає, десь глазур тече. Виріб може як зіпсуватися, так і покращитися. Моя думка: якщо вже пройшов процес випалу, то це як за столом: треба їжу підхвалювати. Те саме і в кераміці. Кераміку треба приймати такою, яка вона вийде. Якщо до запікання глину можна переробляти, розмочувати, то після - це вже спечений в одну структуру шматок мінералу, який назад у стан глини повернути не можна. Це вже інша категорія естетики", - сказав він.

"Інколи виймаєш річ з печі і не можеш повірити, що це твоя робота – так вона змінилася", - додав Олександр.

Яровий займається гончарством 20 років.

"Канонічні форми – горщик, макітра, глечик, миска - уже самодостатні і можуть бути окремими скульптурами. Ідеальною скульптурою вважається горщик. Якщо будь-яку скульптуру скотити з гори, все зайве відіб'ється, а лишиться тільки форма горщика. Він абсолютно лаконічний. Це те, що по суті. І може прикрасити будь-який інтер'єр".

"Всі, навіть великі скульптури, наші майстри ліплять вручну. Навіть велику вазу метр в діаметрі. Спосіб ліплення вручну – найпродаваніший. На наших теренах йому близько 7,5 тисяч років. Першими в світі мальовану кераміку високої якості ліпили трипільці. Ті черепки збереглися досі в землі. Коли їх відкопують, таке враження, ніби вчора зроблені", - поділився кераміст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червону кераміку задимлюють після випалювання

"Глина запікається в кілька етапів. Випал може зайняти 10-12 годин. Охолодження печі – 2-3 дні. Тож на один виріб іде від 3 до 6 днів", - зазначив Олександр Яровий.

Біля Львова археологи виявили рештки амфори часів Трипільської культури.

Вік уламків оцінюють у 5 тисяч років. Їх знайшли на горі Жупан у Винниках, повідомляє "5 канал".

Фрагменти посуду науковці знайшли на дні господарчої ями. На цьому місці раніше виявили поселення трипільських племен. На рештках посудини є орнамент, який притаманний лише трипільській культурі.

Зараз ви читаєте новину «Половину роботи за майстра робить стихія - кераміст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі