— Цьогоріч відійшли від офіціозу, обійшлися без промов. Замість цього провели живі заходи. На кулінарному фестивалі "Смаколики в Опішні" господині представили ласощі, які готують лише тут: хрусткі вергуни і слащоні, хрусткі вушка, вареники, пироги, — розповідає 27-річна Ольга Плоха, куратор Національного фестивалю гончарства.
29 і 30 червня свято водинадцяте відбулося у селищі Опішня Зіньківського району на Полтавщині. Пройшло на території музею-садиби Національного музею-заповідника Українського гончарства. Гончарі з різних регіонів України та за-за кордону продавали свої вироби — миски, макітри, кружки, тарелі. Безкоштовно навчали ремесла.
— Я родом з Опішні, сама виробляю кераміку. А на фестивалі продаю вироби з різних регіонів України, — розповідає Марина Дудник, 27 років. — Васильківську майоліку виготовляють з глини рожевого відтінку. Після першого випалення розмальовують поливами білих, блакитних, зелених кольорів і випалюють вдруге. Миргородські сувеніри роблять з білої фаянсової глини. Після сушки їх розмальовують ангобами (фарби на основі рідкої глини з барвниками. — ГПУ), потім випалюють. Остуджують, заливають прозорою поливою і знову випалюють. Глина зі Слов'янська — червона. З неї виготовляють посуд, який після першого випалу задимлюють. Має червоно-брунатне забарвлення.
На малій сцені пройшов фольклорний фестиваль-батл "Гончарське перевесло-2019". З іншого боку двору — "Вакулафест-ХХІ".
Коментарі