пʼятниця, 07 грудня 2012 17:05

Політичним біженцям не радять просити притулку в Україні

Політичним біженцям не радять просити притулку в Україні
Фото: chas.cv.ua

Міжнародні організації критикують Україну за відсутність справедливої ??системи надання політичного притулку.

Викрадення в Києві російського опозиціонера Леоніда Развожаева знову привернуло увагу до цієї проблеми. Білоруські активісти в Україні радять біженцям з Білорусі спробувати щастя в інших країнах Європи, передає "Радыё Свабода".

New York Times повертається до справи викрадення в Києві і доставки в московську в'язницю Леоніда Развожаева. Те, що українські чиновники відмовилися розслідувати зникнення Развожаева, правозахисники розглядають як "неповагу до міжнародного права з боку України", - цитує газета правозахисника з Центру соціальних дій у Києві Максима Буткевича.

Україні інкримінується порушення загальноприйнятих міжнародних процедур, що стосуються надання політичного притулку і депортації. Так, в 2011 році палестинський інженер Дірар Абу-Сісі, який просив про надання йому українського громадянства, був знятий з поїзда між Харковом та Києвом, а через кілька тижнів опинився в ізраїльській в'язниці за звинуваченням у співпраці з ХАМАС. У грудні 2009 року узбецький біженець Хамідуло Турхунов зник у Києві, і його сім'я стверджує, що він кинутий за грати в Узбекистані.

Ще у 2010 році у звіті Міжнародної Амністії зазначалося, що "в Україні немає адекватної та справедливої ??процедури надання притулку, а система надання статусу біженця не відповідає міжнародному праву".

"Біженцями в Україні до 2009 року займався Державний комітет з національностей і релігій, який постійно реорганізовувався, а в 2009-2010 зовсім перестав приймати будь-які рішення, - пояснює політбеженец з Білорусі Ігор Тишкевич. - Потім ці питання передали міграційній службі, яка не визнала себе спадкоємицею колишньої структури ".

"Звернення з приводу притулку в Україні складається з двох етапів, - розповідає Ігор. - І на першому етапі проблем немає. Біженець надає документи в міграційну службу, там без заперечень їх приймають, даючи тимчасову довідку. Проводиться первинна перевірка: чи підпадає людина під поняття "біженець". Вигідна сторона українського законодавства - якщо навіть формально у вас немає достатніх причин для статусу біженця, але є підстави вважати, що на батьківщині ви піддастеся переслідуванню, Україна може представити вам право "додаткового захисту" - це фактично те ж, що і статус біженця, тільки без дозволу виїжджати за межі країни.

Другий етап - співбесіда, де і визначається, чи дадуть вам нарешті статус біженця. І тут багато претензій до системи: у минулі роки навіть було кілька корупційних скандалів, коли з'ясувалося, що статус дають за хабар ".

Зараз ви читаєте новину «Політичним біженцям не радять просити притулку в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути