Ексклюзиви
пʼятниця, 02 червня 2017 21:45

Показали видовищну мозаїку, яку десятки років закривала реклама

Автор: cultprostir.ua
  Мозаїку "Вітер", яку десятки років закривала реклама, показали у Києві
Мозаїку "Вітер", яку десятки років закривала реклама, показали у Києві

Біля столичного ресторану Mill Hub відбулось перевідкриття мозаїчного панно "Вітер", яке створили 1967 року. Упродовж десятиліть воно було закрите комерційною рекламою.

Про це повідомляє cultprostir.ua.

Художники Алла Горська, Віктор Зарецький і Борис Плаксій створили його для ресторану "Вітряк", який тоді розташовувався на тому місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Обідню перерву на Донбасі" продали за півмільйона доларів

"Орендатори "Вітряку" робили ремонт приміщення, користуючись своїми суб'єктивними смаками. Томупротягом багаьох років на фасаді розміщувалась реклама. Під час зміни орендарів минулого року мозаїку нарешті відкрили. Тоді ми разом з дослідницею творчості Алли Горської Людмилою Огнєвою, сином Алли Горської Олексієм Зарецьким та Віктором Зарецьким надсилали звернення до Міністерства культури з проханням надати мозаїці пам'яткоохоронний статус. Нещодавно я помітила, що фасад знову закритий логотипом нового закладу, тому звернулася до адміністрації Mill Hub з пропозицією відкрити мозаїку", - розповідає мистецтвознавець Євгенія Моляр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер український художник, який писав полотна під водою

"Панно "Вітер" – єдина у столиці робота групи монументалістів, до якої входила відома українська художниця Алла Горська. На перевідкриття мохаїки завітали родичі, колеги, дослідники і поціновувачі творчості художників-шістдесятників", - додала вона.

У турецькому місті Перга археологи знайшли давню мозаїку із зображенням голови Медузи Горгони. Її виявили на місці давнього храму. На цьому місці вчені вже знаходили зображення бога Океана. Фрески прикрашали стіни мавзолею.

Зараз ви читаєте новину «Показали видовищну мозаїку, яку десятки років закривала реклама». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі