вівторок, 19 січня 2021 00:45

Підрахували збитки, завдані творам мистецтва під час штурму Капітолію

Підрахували збитки, завдані творам мистецтва під час штурму Капітолію
Прихильники Трампа намагаються вдертися до Капітолію США. Мистецтвознавці непокояться, що ті могли пошкодити будівлю, яка сама по собі є витвором мистецтва - зразком неокласичної архітектури. Збудований у 1820-1827 роках. Фото: Reuters

Мистецтвознавці почали підраховувати шкоду, яку мітингувальники нанесли творам мистецтва під час штурму Капітолію США. Про це повідомляє The New York Times.

Протестувальники вибили вікна, двері, зламали меблі, зірвали зі стін картини, на деяких залишили написи, залили фарбою бюст одного з колишніх президентів: мармуровий бюст XIX століття Захарі Тейлора, дванадцятого президента США. Згодом виявилось, що на скульптурі також була кров.

Також відеозаписи зафіксували, як один чоловік запхав у рюкзак фотографію Далай-лами у рамці, інший курив марихуану в кімнаті з картами Орегону на стіні. Чоловік у шкіряній куртці розірвав сувій із китайськими ієрогліфами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили найкращі фото пам'яток культури України 2020 року

"Найбільше мене турбували масштабні 18-метрові картини Трамбулла та інших художників в ротонді, що зображують сцени проголошення незалежності США, і десятки скульптур в Національному залі статуй на півдні. Це найвразливіше місце Капітолію, має 35 статуй видатних американців", - каже 77-річний доктор Воланін. Був куратором Капітолію з 1985 року, вийшов на пенсію 2015-го.

Додав, що сама будівля є витвором мистецтва, зразком неокласичної архітектури. Протестанти ж використовували жердини, щоб протаранити вхід. Залазили на верхні поверхи за допомогою мотузок.

Збитки через пошкодження будівлі Капітолія покриватимуть платники податків США, оскільки федеральні агентства зазвичай не мають страхування.

6 січня прихильники Дональда Трампа організували акцію протесту біля Капітолію, де зібрався американський Конгрес, щоб затвердити результати виборів президента. Протести переросли у заворушення і проникнення прихильників республіканця в приміщення Капітолію. Внаслідок заворушень загинули п'ять осіб.

Зараз ви читаєте новину «Підрахували збитки, завдані творам мистецтва під час штурму Капітолію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі