Пристрасть до приготування домашніх майонезів, складних м'ясних та рибних страв нерідко спричиняє серйозні харчові отруєння, оскільки українці часто не дотримуються норм та правил їх приготування і зберігання.
Про це повідомив начальник відділу організації державної санепідемстанції Віктор Ляшко.
"Щоб уникнути проблем за святковим столом, слід пам'ятати, перш за все, правила особистої гігієни: ніколи не буде зайвим помити руки, ті самі овочі й фрукти перед споживанням. Важливо також дотримуватись простих правил приготування страв: не змішувати в одній страві рибу з м'ясом, не зловживати м'ясними салатами та домашнім майонезом. Пам'ятайте, що краще пожертвувати стравою ніж здоров'ям."
На думку епідеміолога, навіть їжа, приготована з високоякісних продуктів, може стати небезпечною для життя, якщо людина не знає як її правильно зберігати.
"М'ясні страви, страви,що містять майонез - всі вони мають конкретні критерії зберігання. Одразу по приготуванні салат з майонезом треба зберігати при температурі не вище 3-5 градусів тепла. М'ясо повинно віддати своє тепло перед тим, як його заморожуватимете."
Особливу увагу епідеміолог звернув на те, що й консервація сьогодні не завжди безпечна і корисна. Знову ж таки, через безвідповідальне ставлення громадян до правил приготування.
"Не лише консервоване м'ясо і гриби зараз становлять загрозу. Навіть звичайні огірки чи помідори можуть спричинити ботулізм та летальний наслідок. Все це через те, що люди не виконують основних правил консервації." - зазначив Ляшко.
Втім, епідеміолог також зазначив, що якість харчової продукції, яка проходить контроль, все -таки поступово зростає.
"У нас зараз іде переорієнтація з контрольних функцій на наглядові, оскільки підприємці, які займаються збутом харчової продукції, зрозуміли: найкраща реклама - це якість продукту."
Захиститися від отруєнь та кишкових інфекційних захворювань епідеміолог радить єдиним способом - не купувати харчові продукти у несанкціонованих місцях.
"Факт купівлі харчів у стихійних продавців не фіксується жодним документом. Навіть якщо ви щось з'їли і вам стало зле - немає ніяких шансів перевірити де ви могли купити неякісну продукцію та перешкодити подальшому поширенню неякісної продукції серед населення." - пояснив Віктор Ляшко.
Коментарі