вівторок, 10 квітня 2012 14:51

Після посту краще відмовитись від м'ясних салатів з майонезом

Після посту краще відмовитись від м'ясних салатів з майонезом
Приготування складних м'ясних страв краще відкласти. Фото: zastavki.com

Пристрасть до приготування домашніх майонезів, складних м'ясних та рибних страв нерідко спричиняє серйозні харчові отруєння, оскільки українці часто не дотримуються норм та правил їх приготування і зберігання.

Про це повідомив начальник відділу організації державної санепідемстанції Віктор Ляшко.

"Щоб уникнути проблем за святковим столом, слід пам'ятати, перш за все, правила особистої гігієни: ніколи не буде зайвим помити руки, ті самі овочі й фрукти перед споживанням. Важливо також дотримуватись простих правил приготування страв: не змішувати в одній страві рибу з м'ясом, не зловживати м'ясними салатами та домашнім майонезом. Пам'ятайте, що краще пожертвувати стравою ніж здоров'ям."

На думку епідеміолога, навіть їжа, приготована з високоякісних продуктів, може стати небезпечною для життя, якщо людина не знає як її правильно зберігати.

"М'ясні страви, страви,що містять майонез - всі вони мають конкретні критерії зберігання. Одразу по приготуванні салат з майонезом треба зберігати при температурі не вище 3-5 градусів тепла. М'ясо повинно віддати своє тепло перед тим, як його заморожуватимете."

Особливу увагу епідеміолог звернув на те, що й консервація сьогодні не завжди безпечна і корисна. Знову ж таки, через безвідповідальне ставлення громадян до правил приготування.

"Не лише консервоване м'ясо і гриби зараз становлять загрозу. Навіть звичайні огірки чи помідори можуть спричинити ботулізм та летальний наслідок. Все це через те, що люди не виконують основних правил консервації." - зазначив Ляшко.

Втім, епідеміолог також зазначив, що якість харчової продукції, яка проходить контроль, все -таки поступово зростає.

"У нас зараз іде переорієнтація з контрольних функцій на наглядові, оскільки підприємці, які займаються збутом харчової продукції, зрозуміли: найкраща реклама - це якість продукту."

Захиститися від отруєнь та кишкових інфекційних захворювань епідеміолог радить єдиним способом - не купувати харчові продукти у несанкціонованих місцях.

"Факт купівлі харчів у стихійних продавців не фіксується жодним документом. Навіть якщо ви щось з'їли і вам стало зле - немає ніяких шансів перевірити де ви могли купити неякісну продукцію та перешкодити подальшому поширенню неякісної продукції серед населення." - пояснив Віктор Ляшко.

Зараз ви читаєте новину «Після посту краще відмовитись від м'ясних салатів з майонезом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути