четвер, 29 липня 2010 17:07

"На базарі купую тільки некрасиві продукти"

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Вінничанка Анастасія Давилесьярова в магазині здорового харчування вибирає кукурудзяні палички сину Роману
Вінничанка Анастасія Давилесьярова в магазині здорового харчування вибирає кукурудзяні палички сину Роману

"Годую груддю, тому намагаюся їсти натуральне. Дитину теж стараюся харчувати натуральним, навіть йогурти вдома готую сама", — розповідає вінничанка Анастасія Давилесьярова, 22 роки. Із сином 1,5-річним Романом у магазині "Здорове харчування" вона вибирає кукурудзяні палички та пшеничне борошно грубого помелу.

Це єдиний магазин здорового харчування у Вінниці. Торгує макаронами з пшеничного та житнього борошна грубого помелу, соєвими битками, маслом, гуляшем, соєвим фаршем, натуральними соками з м"якоттю. Прихильники здорового харчування вживають багато фруктів, овочів, бобових, а м"ясо заміняють на сою.

— Слідкуємо, щоб продукція була без генетично модифікованих організмів, — розповідає "ГПУ" продавець-консультант Геннадій Кузнєцов, 40 років. — Деякі продукти — мед, сою — беремо у знайомих. Уже три роки як я перейшов на здорове харчування. Знайти такі продукти у Вінниці тоді було важко. Наприклад, в інших країнах висівки продають в аптеках. А я їздив на млин і просив їх для себе.

Деякі продукти здорового харчування — соєві вироби, напої із кореню цикорію, борошно грубого помелу — можна купити у відділах діабетичного харчування супермаркетів.

— У "Короні" і "Сільпо" вже продають вівсяне та гречане борошно, бачив навіть рисове, — розповідає вінничанин Максим Ширнін. Чоловік став вегетаріанцем 20 років тому. — Учора в "Сільпо" бачив овочі та фрукти, на яких вибито напис: "екологічно чисті", але вони в півтора-два рази дорожчі. Сою в нас важко знайти без ГМО. І навіть якщо на упаковці пишуть про її відсутність, я, чесно кажучи, не вірю. Овочі й фрукти купую в селян, але і з ними треба говорити, розпитувати, чи не додають добрив. На ринку можна купити окремі складові приправ і зробити їх самому. Головне — прослідкувати, щоб у них не було підсилювача смаку глютамату натрію. Екологічно чисті продукти можна придбати ще в екопоселеннях. Але жителі вирощують їх переважно для себе. Тому домовлятися з ними треба особисто. Якісні продукти бачив також у господарів, які займаються зеленим туризмом. Вони вирощують усе самі.

32-річна Олена Шишлевська каже, що вже 10 років харчується лише здоровою їжею. У супермаркетах купує тільки воду і хлібці — житні та з висівками.

Екологічно чисті продукти можна придбати ще в екопоселеннях

— У плані грошей здорове харчування набагато вигідніше. Сім"я стала економити майже вдвічі. Бо не купуємо ні риби, ні м"яса. Усе беру на ринку в бабушок. Вибираю найменш красивий продукт, яблуко — із чорними цятками, моркву — трохи над"їджену. Якщо воно дуже красиве — значить, там багато нітратів. Сою вирощували свою і тільки тоді вживали. Маємо участок у Тиврівському районі, в селі Маянів.

У ресторанах міста пропонують пісне меню. Страв із сої чи борошна грубого помелу немає.

— Маємо голубці зі пшоном, фаршировані гриби, тушковану капусту з грибами, фаршировані овочами перці. Овочі тушкуємо і готуємо на пару, — розповідає директор ресторану "Андіжан" Галина Бабкіна. — Але замовляють їх не часто, переважно — у піст.

Ресторан "Тірамісу" пропонує вегетаріанську піцу з овочами, а також овочі, смажені на грилі.



Скільки коштує здорова їжа

Соєва олія — 13 грн/л

Фруктовий сік із м"якоттю — 15 грн/1,8 л

Соєві котлети — 9 грн/400 г

Макарони із борошна грубого помелу — 6,5 грн/800 г

Борошно грубого помелу — 7,5 грн/2 кг

Борошно з грецького горіха — 20 грн/150 г

Сухі сніданки — 3 грн/200 г

Зараз ви читаєте новину «"На базарі купую тільки некрасиві продукти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути