вівторок, 06 квітня 2010 22:55

Як правильно харчуватись у післявеликодні дні - поради лікаря

Як правильно харчуватись у післявеликодні дні - поради лікаря

Великий піст залишився позаду. За 40 днів організм перебудувався на "економний" режим, і тепер раптом у нього почали інтенсивно закидати жирну, білкову, солодку їжу та ще заливати спиртне.

Не дивно, що травлення бунтує. Найчастіше ненажери страждають на напади панкреатиту - запалення підшлункової залози. Ще її називають золотником.

Цей орган у людини виконує дві функції: підтримує баланс цукру в організмі і виробляє ферменти, які розщеплюють білки та жири. У разі перевантаження (переїданні) орган запалюється.

Напад заявляє про себе різким болем у верхній половині живота. Він буває постійним або нападоподібним, часто супроводжується нудотою, блювотою, здуттям живота. "Гострий живіт" потребує негайної лікарської допомоги.

До прибуття лікаря вкладіть потерпілого в ліжко. Помістіть йому на живіт лід. Якщо хворий задихається - відчиніть вікна. До приходу лікаря їсти і пити не рекомендується. Полегшують біль спазмолітики (скажімо, таблетка папаверину або но-шпи). Рекомендується дати під язик таблетку нітрогліцерину. Якщо артеріальний тиск сильно знижений, то бажано зробити укол ефедрину, кофеїну або анальгіну (ампулу). Якщо лікар обіцяє прибути за 30 хвилин, то від ін"єкцій можна утриматися.

Їсти в перші післявеликодні дні потрібно менше, але частіше. У кожної людини тривалість переходу до звичайного харчування різна. Щоб здоровий організм перебудувався і почав виробляти ферменти для перетравлення тваринних жирів, потрібно не менше тижня. Намагайтеся перший час харчуватися пісним м"ясом (кролик, курка, індичка), їжте більше овочів і фруктів. Рослинна їжа добре розщеплює жир. Тільки відмовтеся від капусти. Її волокна грубі, в ній багато сірки, і від капусти в животі бродіння. І ніяких салатів, заправлених майонезом. Краще з"їжте свіжий огірок або запийте їжу кислим соком.

За словами гастроентеролога Вадима Шипуліна, "впродовж першого післявеликоднього тижня багато потрапляють до лікарні з проблемами травлення." Лікар упевнений, що потрібно відмовитися від салатів, заправлених майонезом, м"яса і грибів - це досить важка для перетравлення їжа. Справитися з їжею організму допоможуть також ферментні препарати або настій шипшини, але приймати їх слід помірно.

БЛИК
Зараз ви читаєте новину «Як правильно харчуватись у післявеликодні дні - поради лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути