пʼятниця, 10 липня 2009 17:13

Учені вперше довели, що низькокалорійне харчування продовжує життя

Учені вперше довели, що низькокалорійне харчування продовжує життя

Вчені вперше довели за допомогою 20-річного дослідження на приматах теорію про те, що єдиний натуральний спосіб збільшити тривалість життя - дотримуватися низькокалорійної дієти.

Це пов"язано з нормалізацією обміну речовин і більш пізнім виникненням вікових захворювань, стверджують вчені з Національного центру вивчення приматів у Вісконсині, США, у своїй статті в журналі Science.

Автори дослідження, Рікі Колмен і його колеги, нагадують, що уповільнення старіння завдяки зниженню калорійності їжі (але не поганому харчуванню) вчені помітили ще в 1930-ті роки. Зокрема, у 1935 році Клайв МакКей з Корнелського університету і його колеги показали, що дієта з обмеженням калорій збільшує на 30-50% максимальну і середню тривалість життя щурів і мишей. Подібні експерименти проводилися на мікроорганізмах, черв"яках, мухах.

"Однак вплив цього (обмеження калорійності харчування) на хвороби і смертність у приматів раніше чітко на встановлювали... Наше 20-річне дослідження... має заповнити цей критичний пробіл у вивченні старіння", - пишуть дослідники.

Експеримент почався у 1989 році в Вісконсинському центрі вивчення приматів. Об"єктами дослідження стали макаки-резус, середня тривалість життя яких - 27 років, а максимальна - 40. У першій стадії експерименту брали участь 30 дорослих самців у віці від семи до 14 років, у 1994 році до них приєдналися ще 16 самців і 30 самок, що дозволило вченим вивчити ще й гендерні відмінності у реакції на низькокалорійну дієту.

Мавп поділили на дві групи - експериментальну, які одержували харчування з обмеженою калорійністю, і контрольну, де зберігався звичайний режим харчування. Для мавп, що потрапили в "дієтичну" групу, дослідники спочатку визначали базове споживання калорій, а потім починали скорочувати калорійність по 10% за три місяці, поки обмеження не сягало 30%. Померлих під час експерименту тварин розтинав патологоанатом, який не знав, до якої з двох груп належить мавпа. Так вчені могли визначити в яких випадках смерть пов"язана зі старінням, а в яких - ні.

Автори статті зазначають, що тварини двох груп сильно відрізнятися навіть зовні. Мавпи контрольної групи виглядали набагато старшими. Крім того, вони мали більшу масу жирових відкладень, у них сильніше розвивалася вікова атрофія м"язів.

У п"яти мавп з контрольної групи розвинувся діабет, 11 перебували в преддіабетичному стані. Водночас всі макаки, які сиділи на дієті, мали нормальний обмін речовин. Крім того, серед них було на 50% менше випадків серцево-судинної патології.

Через 20 років з 38 тварин контрольної групи померли 14 (37%), а з 38 мавп, що сиділи на дієті - лише п"ять (13%). У більшості випадків макаки помирали від вікових хвороб - діабету, раку, серцево-судинних захворювань і атрофії тканин мозку.

"Наші дані свідчать, що помірне зниження калорійності харчування в зрілому віці затримує настання вікових патологічних змін і сприяє збільшенню тривалості життя у приматів", - роблять висновок вчені.

Вони зазначають, що близькість між мавпами і людьми змушує припустити, що благотворно ефект низької калорійності харчування може спостерігатися і у людей.

Водночас, сьогодні повідомлялося про речовину рампаміцин, яку виявили на Острові Пасхи ще в 1980-х і успішно використовували в трансплантології. Американські вчені встановили за допомогою експерименту на мишах, що рампаміцин також продовжує життя, запобігає хворобам, пов"язаним зі старінням.

За матеріалом РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Учені вперше довели, що низькокалорійне харчування продовжує життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути