пʼятниця, 03 серпня 2012 10:46

Перше видання Шекспіра викладуть в інтернет

Автор: Фото: guardian.co.uk
  Більше ста років книгу майже не відкривали
Більше ста років книгу майже не відкривали

Бодліанськой бібліотека Оксфордського університету оголосила про збір пожертвувань, необхідних для того, щоб відсканувати та викласти в інтернет перше зібрання п'єс Шекспіра, відоме під назвою Перше фоліо. Про це повідомляє газета The Daily Telegraph.

Потрібна сума складає 20 тисяч фунтів стерлінгів (близько 31 тисячі доларів). Ці гроші потрібні, у першу чергу, для проведення реставраційних робіт: вони необхідні для того, щоб книга не розсипалася під впливом сканера. Проект підтримали британські знаменитості: актор і письменник Стівен Фрай, актриса Ванесса Редгрейв, режисер Пітер Холл, а також численні актори, продюсери та науковці. Якщо проект вдасться втілити, то унікальну книгу зможе "погортати" будь-хто. Користувачі мережі зможуть своїми очима побачити позначки і написи, залишені сучасниками Шекспіра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лондоні вперше поставлять радіоп'єсу батька "театру абсурду"

Як повідомляє газета The Guardian, реставратори вже зробили чудове відкриття. Всупереч панівній думці, вони заявили, що Перше фоліо є виданням приголомшливої ??якості. Цей розкішний фоліант - приклад роботи найвищого класу, виконаний на друкарському верстаті єлизаветинської епохи для багатої, привілейованої аудиторії. Книга має доволі пошарпаний вигляд, однак залишені на ній позначки і сліди часу безцінні. Крім того, як пише The Telegraph, саме цю книгу (з Бодліанськой бібліотеки) не реставрували протягом чотирьохсот років, що робить її абсолютно унікальною. Фоліант прекрасно ілюструє смаки читачів. Так, наприклад, "Ромео і Джульєтту" за чотири століття зачитали до дірок, в той час як мало хто цікавився "Королем Іоанном", сторінки якого залишилися практично недоторканими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Facebook розіграли п'єсу - глядачі були уважними і мовчали

Книга була видана в 1623 році - через сім років після смерті Шекспіра - акторами Джоном Хемінгом і Генрі Конделом, які працювали в його трупі. До неї увійшли 36 п'єс, причому, як стверджує The Guardian, винятково завдяки цьому виданню світ успадкував п'єси "Буря", "Дванадцята ніч", "Макбет" і "Юлій Цезар". Вважається, що тираж не перевищував тисячі примірників, а до наших днів їх збереглося приблизно 200.

Бодліанській бібліотеці не вперше доводиться звертатися до благодійників щодо цією книги У 1905 році був оголошений збір коштів на викуп примірника у приватного власника. Насправді бібліотека намагалася заволодіти книгою тому, що загубила її в кінці 17 століття: отримавши у зібрання Третє фоліо, бібліотека продала Перше за непотрібністю. Пройшовши через безліч рук, книга повернулася на початку 20 століття і обійшлася в три тисячі фунтів. Відтоді її майже не відкривали, і велику частину часу Перше фоліо зберігалося в спеціальному закритому сховищі.

Зараз ви читаєте новину «Перше видання Шекспіра викладуть в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі