Ексклюзиви
понеділок, 17 вересня 2012 11:13

Опальний Салман Рушді видасть у Великобританії нову книгу

Автор: Фото: ikeep.ws
  "Сатанинські вірші" були опубліковані 26 вересня 1988 року, але після тиску лідера пакистанської партії Джамаат-і-Ісламі, заборонені урядом Раджива Ганді через дев'ять днів після виходу. Багато хто вважає цю книгу першою в ряді творів, які підіймають завісу над "істинним обличчям Ісламу"
"Сатанинські вірші" були опубліковані 26 вересня 1988 року, але після тиску лідера пакистанської партії Джамаат-і-Ісламі, заборонені урядом Раджива Ганді через дев'ять днів після виходу. Багато хто вважає цю книгу першою в ряді творів, які підіймають завісу над "істинним обличчям Ісламу"

Автор скандально відомого роману "Сатанинські вірші", що викликав негативну реакцію в ісламському світі, британський письменник індійського походження Салман Рушді у вівторок випустить свою нову книгу, повідомляє газета Times of India.

У новій книзі Рушді розповідає про роки життя у вигнанні. Автобіографічна розповідь ведеться від імені якогось "Містера Антона" - саме під цим псевдонімом довгі роки переховувався Рушді. Назва книги - "Джозеф Антон: Мемуари" (Joseph Anton: A Memoir) відсилає читачів до двох улюблених авторів Рушді - Джозефа Конрада і Антона Чехова.

За даними сайту газети Washington Post, вартість книги складатиме близько 30 доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турецького піаніста можуть засудити за цитату у Twitter

В той же час британська телерадіомовна корпорація Бі-бі-сі повідомляє про плани випустити в найближчі дні біографічний фільм про Рушді "Уяви" (Imagine).

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що релігійна організація з Ірану підвищила винагороду за впіймання і вбивство Салмана Рушді до 3,3 мільйонів доларів. До цього іранські клерикали "оцінювали" життя письменника в 2,8 мільйона доларів.

Незадовго до появи цього повідомлення мусульмани по всьому світу почали виступи проти створеного в США фільму "Невинність мусульман", що виставляє пророка Мухаммеда в украй непривабливому вигляді. Найбільшого напруження протести досягли в Єгипті та Ємені, виступи відзначені також в Судані, Тунісі, Пакистані, Бангладеш. У місті Бенгазі на сході Лівії радикали штурмували консульство США, убивши при цьому чотирьох осіб, у тому числі американського посла. У вихідні масові акції протесту прокотилися і в ряді країн Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані збільшили нагороду за голову лауреата Букерівської премії

Коментуючи події, які відбуваються, Рушді в інтерв'ю британському радіо розкритикував цей фільм, але засудив також і протести, які він викликав,  охарактеризувавши їх як "потворну реакцію".

Салман Рушді народився в Бомбеї, здобув освіту в Кембриджі і тут же, у Великобританії, був удостоєний рицарського титулу. Прославився Рушді в 1981 році, отримавши Букерівську премію за "Дітей півночі", згодом удостоєних "Букера Букерів" як краща книга-лауреат за 25 років.

Його роман "Сатанинські вірші" (1988) викликав лютий протест у мусульманському світі, оскільки його визнали антиісламським. Іранський аятолла Хомейні публічно прокляв Рушді у своїй фетві і засудив його до смерті. Довгий час Рушді був змушений ховатися. Книгу заборонили в ряді країн, у тому числі в Індії.

Зараз ви читаєте новину «Опальний Салман Рушді видасть у Великобританії нову книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі