Ексклюзиви
субота, 08 квітня 2017 14:05

Олександр Довженко за вдало придуману назву фільму давав премії

Олександр Довженко за вдало придуману назву фільму давав премії
Олександр Довженко "Земля" Фото: Вікіпедія

8 квітня 1938 року вийшла на екрани кінотеатрів Києва стрічка Олександра Довженка "Земля". Через 9 днів, попри касовий успіх, фільм знімають із показів. Офіційна причина — натуралізм та замах на звичаї.

Сюжет фільму - драматична історія селянської родини в епоху колективізації. Руйнується звичний життєвий уклад, який здавався непорушним. Колишні односельці стають ворогами, і в новому колгоспі відбувається вбивство. Характерною для цієї роботи режисера є усвідомлення України як земного раю. Самі зйомки розпочинаються не із опису головних героїв, а із нагадування про багатство нашої землі: яблука у садах, жито, соняшник у полі. Звідси і спокуса за будь-яку ціну отримати таку родючу землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із фільмів Довженка видалили плями

6 травня 1929 року режисер Олександр Довженко прочитав в газеті маленьку замітку про загибель сільського комсомольця, убитого куркулями. "Ночью думал о его судьбе. О его похоронах. Гроб на плечах крестьян. Яблоки касаются его мертвого лица", - пише режисер у щоденнику. Почав писати сценарій майбутнього кіношедевру. Він навіть прочитав сценарій перед знімальною групою і пообіцяв премію тому, хто придумає назву фільму з одного слова. Він не визнавав багатослівних назв, вважав, що одне слово повинно висловлювати всю суть кінофільму. Та назву придумав сам. "Земля" и только "Земля". Ясно, точно и конкретно".- пише.

Для зйомок фільму група виїхала в село Яреськи Шишацького району на Полтавщині. В цьому селі Олександр Петрович уже знімав фільм "Звенигора", пізніше - епізоди фільмів "Іван" та "Щорс". На ролі Василя, Хоми, діда Семена актори були визначені одразу - ними стали Семен Свашенко, Петро Масоха та Микола Надемський. А на роль батька Василя Опанаса Трубенка Довженко запросив місцевого актора-аматора з сусіднього села Ромен, який за професією був пічником. Головну жіночу роль – сестри Василя Наталії, то її зіграла тоді молода і перспективна акторка Олена Максимова. Загалом у її доробку понад 80 кінокартин та звання заслуженої артистки РСФРР. В одному із епізодів "Землі" вона зіграла повністю оголеною. Щоправда, радянський глядач цих кадрів так і не побачив - не пропустили цензори. Вже після завершення Другої світової знайшли нецензуровану версію "Землі", яка дуже близька до оригіналу.

Після виходу стрічки критики Павло Бляхін, Хрисанф Херсонський, Дем'ян Бєдний миттєво почали звинувачувати Довженка в нехтуванні висвітленням класової боротьби, пантеїзмі та біологізмі, у захисті куркулів та оспівуванні журби за минулим. Довженко з подивом дізнався, що фільм має грандіозний успіх у Європі, тоді як в Україні він був заборонений. В Радянському Союзі стрічку реабілітують лише 1958 року після міжнародного референдуму в Брюсселі, де вона увійде до числа 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.

До свого 70-річчя в 2015 році ЮНЕСКО сформувала список з п'яти фільмів, які представлятимуть фестиваль світових шедеврів. У цей список потрапив радянський художній фільм Олександра Довженка "Земля".

Зараз ви читаєте новину «Олександр Довженко за вдало придуману назву фільму давав премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі