Ексклюзиви
четвер, 18 серпня 2011 14:59

Один із кращих фільмів у період незалежності — "Крос" Марини Вроди

Один із кращих фільмів у період незалежності — "Крос" Марини Вроди

Кращими українськими фільмами за роки незалежності кінокритик Володимир Войтенко вважає фільм  "Вишневі ночі" Аркадія Микульського та короткометражку Марини Вроди "Крос".

"Вишневі ночі" - це стрічка про добу УПА, боротьбу в підпіллі. Найсильніша картина на цю тему. Якби був прокат, мала би успіх і розголос рівня "Катині" Анджея Вайди. Це один із кращих світових арт-режисерів. Багато людей кажуть про "Крос": "Фігня повна". Інакше бути не може, із кожним самобутнім твором завжди так. "Кисневий голод" Андрія Дончика за сценарієм Юрія Андруховича зняли за недержавні гроші. Фільм 1992 року про радянську армію. Наше суспільство досі не може вийти з Радянського Союзу. Подібні фільми – певний акт виходу", - зауважив кінокритик.

Також Войтенко зазначив, що неправильно думати ніби-то до 1991 року український кінематограф процвітав і раптом провалився в яму.

"Більшість фільмів, які лишилися в історії, були створені в суперечці з державною ідеологією – "Земля" Довженка, "Тіні забутих предків" Параджанова. CРСР розпадався на очах. Уже 1988-го був не той Союз. Державні гроші на кіно виділяли ще досить великі, а ідеологічного пресу не було. Фільми, які потрапляли на полицю через цензуру, почали випускати в прокат. Так реабілітували 250 українських картин. Зняту 1972-го "Пропалу грамоту" за Гоголем побачили через 15 років", - пояснив він.

 

Прочитати хто ще увійде в історію українського кінематографа та що заважало йому розвиватися можна у журналі  "Країна" № 31 (84) за 19 серпня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Один із кращих фільмів у період незалежності — "Крос" Марини Вроди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі