Ексклюзиви
середа, 07 червня 2017 13:18

Назвали найкращі українські фільми минулого року

Назвали найкращі українські фільми минулого року
Бюро української кіножурналістики визнали кращими в 2016 році 6 картин Фото: ONLINE.UA

Національне товариство кінематографістів України оголосило переможців своєї щорічної премії. На думку членів Бюро української кіножурналістики, найкращими 2016 року стали 6 картин.

Найкращий український фільм: "Моя бабуся Фанні Каплан", реж. Олена Дем'яненко

Фільм розпочинається з розслідування. Українська журналістка приїжджає в передмістя Парижу, щоб знайти онука Фанні Каплан. Старий дає прочитати дівчині щоденник своєї бабці, з якого стає відомо про почуття Фанні до анархіста Віктора Гарського. Той організовує теракт, поранена Фанні бере провину на себе. Морок довкола Фанні густішає ще й фізично: крім 10 років таборів, у жінки падає зір. Після звільнення вона знайомиться з Дмитром Ульяновим, братом Володимира Леніна.

Найкращий український ігровий фільм: "Гніздо горлиці", реж. Тарас Ткаченко

Дарина із маленького села на Буковині повертається додому із заробітків в Італії. Два роки вона працювала прибиральницею в родині. Мала роман з працедавцем. Вагітною повертається до чоловіка і дорослої доньки, яка має свої проблеми.

Найкращий український неігровий фільм: "Українські шерифи", реж. Роман Бондарчук

Дія відбувається в селі Стара Збур'ївка на Херсонщині, де практично немає поліції. Функцію охорони громадського порядку беруть на себе двоє місцевих - 50-річний Віктор Кривобородько і 44-річний Володимир Рудьковський. Віктор і Володя суміщають обов'язки поліцейських і соціальних працівників: вгамовують сімейні сварки, присікають бійки між сусідами, шукають потопельників. Займаються усім, окрім кримінальних злочинів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держкіно і Фонд Янковського відкрили угорцям українське кіно

Найкращий український анімаційний фільм: "Микита Кожум'яка", реж. Манук Депоян

"Микита Кожум'яка" продовжує історію київського богатиря Кирила Кожум'яки, який переміг останнього Змія. Головний герой мультика - його 12-річний син Микита. Він не володіє фізичною силою батька. Має перемогти Змія та врятувати світ завдяки силі характеру.

Найкращий український короткометражний фільм: "Цвях", реж. Філіп Сотниченко

Головна героїня Валентина працює в банку в Ліхтенштейні. До 13 років вона жила в Києві. Пам'ятає українську та російську мови. Грала на скрипці. 1996-го разом із матір'ю емігрувала у Швейцарію. У стрічці показані останні дні перебування Валентини в Україні. Її концерт у музичній школі та прощальний вечір. Уся сім'я зібралася за столом і обговорювала майбутнє дівчини.

Найкращий український фільм-дебют: "Varta1, Львів, Україна", реж. Юрій Грицина

Цей фільм - спроба реконструкції подій кінця Євромайдану у Львові, коли активісти взяли на себе функцію правоохоронців.

Кінокритик Олександр Гусєв назвав Gazeta.ua 4 найкращі українські фільми 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найкращі українські фільми минулого року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі