Ексклюзиви
вівторок, 15 листопада 2016 05:10

Держкіно і Фонд Янковського відкрили угорцям українське кіно

Автор: Бела Ковач
  Посол України в Угорщині Любов Непоп, засновник благодійного фонду та громадської організації ”Ініціатива заради майбутнього” Ігор Янковський, голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко
Посол України в Угорщині Любов Непоп, засновник благодійного фонду та громадської організації ”Ініціатива заради майбутнього” Ігор Янковський, голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко

6 листопада 2016 року в угорській столиці Будапешт відбулося відкриття Днів українського кіно. Фестиваль присвячений 25-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Угорщиною.

Урочиста церемонія пройшла в найбільшому кінотеатрі міста Uránia National Film Theatre. Через велику кількість охочих у залі на 470 глядачів довелося поставити додаткові стільці.

До української делегації увійшли: засновник благодійного фонду та громадської організації "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський, голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, Посол України в Угорщині Любов Непоп та голова Національної спілки кінематографістів, режисер Тарас Ткаченко.

Дні українського кіно розпочали фільмом "Гніздо горлиці" Тараса Ткаченка. Картина розповідає про долю українських заробітчан в Італії. Стрічку демонстрували мовою оригіналу з угорськими субтитрами.

— Ми вкотре довели, що Україні є чим пишатись. Радий, що на український фільм прийшло стільки угорської публіки. Це і є наша мета — зроби­ти так, щоб про нашу державу дізнавалися не тільки з випусків новин про війну, боротьбу з корупцією, політичні кризи, а й через культуру, мистецтво. Тому ми й надалі будемо знайомити світ із нашою країною шляхом культурної дипломатії, — каже Ігор Янковський.

Завдяки благодійному фонду "Ініціатива заради майбутнього" українські режисери особисто протягом тижня представлятимуть у Будапешті стрічки, зняті за останній рік — ліричну комедію "Тепер я буду любити тебе" Романа Ширмана, історичну драму "Моя бабуся Фані Каплан" Олени Дем'яненко, документалку "Українські шерифи" Романа Бондарчука.

Відреставровану класику Юрія Іллєнка "Білий птах із чорною ознакою" представив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

— Зараз українське кіно — на підйомі. Наступного року плануємо розширити фінансування вітчизняного кінематографа. Це означає, що нас чекають багато нових цікавих українських фільмів, — каже Пилип Іллєнко.

За останні роки Ігор Янковський значно розширив програму підтримки молодого українського кіно. Завдяки йому українські делегації регулярно відвідують міжнародні кінофестивалі в Каннах, Берліні, у Карлових Варах. У листопаді запланована презентація українського кінематографа в Естонії на міжнародному Талліннському кінофестивалі. Громадська організація "Ініціатива заради майбутнього" надає молодим кінематографістам гранти для поїздок за кордон, де вони знаходять продюсерів для своїх нових проектів.

Зараз ви читаєте новину «Держкіно і Фонд Янковського відкрили угорцям українське кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути