четвер, 05 жовтня 2017 14:09

Назвали лауреата Нобелівської премії з літератури

Лауреатом Нобелівської премії з літератури в 2017 році став британський письменник японського походження Кадзуо Ішіґуро.

Кадзуо Ісігуро - британський письменник японського походження.

Літературна кар'єра Кадзуо Ішіґуро почалася в 1981 році з опублікування трьох оповідань в антології Introduction 7: Stories by New Writers. У 1983 році, незабаром після публікації свого першого роману, він був висунутий на грант як один з "Найкращих молодих британських письменників". Те ж заохочення за ці ж досягнення він отримав і в 1993 році.

Перший роман "Там, де в серпанку пагорби", оповідає про Ецуко, вдову з Японії, яка живе в Англії. Після самогубства дочки її переслідують спогади про руйнування і відновлення Нагасакі. Другим романом був "Художник хиткого світу", де через розповідь обтяженого власним військовим минулим художника Мацуї Оно досліджується відношення японців до Другої світової війни. Цей роман став книгою року у Великій Британії.

Автор: LiveInternet
  Британський письменник японського походження Кадзуо Ісігуро
Британський письменник японського походження Кадзуо Ісігуро

Третій роман Ішіґуро, "Залишок дня", розповідає історію літнього англійського дворецького. Це монолог-спогад на тлі згасання традицій, світової війни і підйому фашизму. Роман був удостоєний Букерівської премії. При цьому члени Букерівського комітету проголосували за роман одноголосно, що трапляється нечасто. Критики відзначали, що японець написав "один з найбільш англійських романів XX століття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівську премію-2017 з фізики присудили за дослідження гравітаційних хвиль

У 1995 році був опублікований найскладніший за стилістикою роман Ішіґуро "Невтішні". Він наповнений численними літературними і музичними алюзіями Дія роману "Коли ми були сиротами" розгортається в Шанхаї в першій половині XX століття. Це історія розслідування приватним детективом таємничого зникнення його батьків 20 років тому. Тут Ішіґуро повернувся до свого улюбленого прийому блукання в минулому.

Ішіґуро - автор двох оригінальних фільмів для телебачення. Він член Королівського товариства літератури. Його твори перекладені більш ніж на 30 мов світу.

Кадзуо Ішіґуро живе в Лондоні з дружиною Лорна Макдугал і дочкою. Його передостанній роман "Не відпускай мене" включений в список 100 найкращих англійських романів усіх часів за версією журналу "Тайм"

Нобелівський комітет 13 жовтня 2016 року оголосив про присудження Бобу Ділану премії з літератури за створення нових поетичних виразів в концепції американської пісенної традиції.

Зараз ви читаєте новину «Назвали лауреата Нобелівської премії з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі