вівторок, 02 січня 2018 21:45

Назвали 5 фільмів про книги й кохання

Назвали 5 фільмів про книги й кохання
Назвали 5 фільмів про кохання, де герої читають книги. Фото - eksmo.ru

Незабаром британський режисер Джо Райт екранізує роман Джона Вільямса "Стоунер" про життя відлюдькуватого професора літератури, який закохується в аспірантку. За сюжетом, їх роман починається з довгих бесід про літературу, а обмін книгами стає приводом для зустрічей. "Кіно і книги - що ще потрібно?", - запитує дівчина.

Видавці згадали ще 5 фільмів, в яких переплітаються теми книг і кохання.

"Він і Вона", реж.Николя Бедос (2017)
Віктор - письменник-початківець, Сара - магістр в області класичної літератури. Вони знайомляться в барі, а на наступний ранок прокидаються разом. Режисер Ніколя Бедос показав всі стадії розвитку відносин в парі: від яскравого спалаху пристрасті, наповненою емоціями, криками і сльозами, до тихих і глибоких почуттів, які не вимагають слів. Незвичайна історія їх сім'ї базується на розмовах про Джойса і Достоєвського, сперечаються про творчі методи і мріють про літературний успіх.

"Чтець", реж. Стівен Долдрі (2008)

За цей фільм Кейт Уінслет отримала "Золотий глобус" і "Оскар". Актриса зіграла кондуктора трамвая Ханну Шмиц, яка проживає в маленькому містечку в Західній Німеччині після Другої світової війни. Коли Ханні було 36, вона врятувала життя 15-річному Міхаелю, і незабаром між жінкою і юнаком виник роман. Ханна часто просить свого коханця почитати їй вголос (Гомера, Лессінга, Чехова), а через кілька місяців зникає з міста. Герої зустрічаються знову лише вісім років по тому: Міхаель, студент юридичного факультету, присутній на процесі проти колишніх наглядачів Освенцима і впізнає кохану серед обвинувачених. Після ув'язнення він починає записувати на магнітофон книжки, які колись читав вголос, і відправляє їх Ханні до в'язниці.

"Гуманітарні науки", реж Джош Рендор (2012)

Джош Рендор зняв дебютний фільм, зіграв у ньому самотнього героя-романтика. 35-річний Джессі Фішер - випускник Нью-Йоркського коледжу, вивчав літературу і мови. Через роки приїжджає на вечірку до рідного ВУЗу і знайомиться з 19-річною студенткою. Любов до літератури, мистецтва об'єднує героїв. Незабаром між ними виникає сильна симпатія, проте велика різниця у віці (на їхню думку) заважає стосункам. У фільмі - велика кількість відсилок до літературної класики.

"Північ у Парижі", реж. Вуді Аллен (2011)

Одна з найвідоміших картин Вуді Аллена розповідає про поїздку письменника Гіла Пендера в Париж, де він перенісся в минуле століття. Опинився в салоні Гертруди Стайн, яка рецензує його книгу, а також знайомиться з Гемінгвеєм, Фіцджеральдом, Пікассо, Далі, Гогеном. З Адріаною, подругою Коко Шанель і колишньою коханкою Пікассо, у нього зав'язується роман. У фільмі герої сперечаються про літературну творчість, п'ють міцний алкоголь, слухають джаз і танцюють фокстрот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ви бачили взагалі фільм? Це реально круте кіно": режисер Стас Жирков емоційно захищає "Кіборгів"

"Життя інших", реж. Флоріан Хенкель фон Доннерсмарк (2006)

Одна з найвідоміших картин, які розповідають про дії Міністерства держбезпеки у Німецькій демократичній республіці на схилі ХХ ст. Драматург Георг Драйман і актриса Кріста-Марія Зіланд насолоджуються життям, влаштовуючи богемні вечірки за участю письменників, журналістів і сценаристів в своїй квартирі, за сюжетом. За історією їхнього кохання глядач спостерігає очима співробітника Штазі, який організовує стеження за парою. Далекий від світу літератури і театру агент Візлер поступово переймається симпатією до драматурга і навіть непомітно забирає з квартири Драймана томик Брехта, щоб потай від підлеглих його читати. Герої фільму - представники східно-німецької інтелігенції часів Холодний війни - змушені зробити складний вибір між свободою творчості і підпорядкуванням режиму.

28 грудня 1895 року в паризькому "Гран кафе" на бульварі Капуцинок брати Оґюст і Луї Люм'єри влаштували перший комерційний сеанс перегляду фільмів. Зробили це за допомогою свого винаходу — кіноапарата для зйомки та проекції.

Зараз ви читаєте новину «Назвали 5 фільмів про книги й кохання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі