середа, 13 вересня 2017 13:25

Знайшли могильну плиту автора відомих пісень

Знайшли могильну плиту автора відомих пісень
У Вінницькій області знайшли могильну плиту польсько-українського поета. Фото: соцмережі

13 вересня 2016 року у Вінницькій області знайшли могильну плиту польсько-українського поета, композитора і лірника Тимка Падури.

"Після приїзду волонтерів із Польщі, які впорядкували частину польського кладовища в Махнівцях (колишньому Комсомольську. - Gazeta.ua), місцевому краєзнавцю Миколі Купчику вдалося знайти сховану під шаром землі могильну плиту автора гімну польсько-української приязні "Гей, соколи!" - написав у Facebook журналіст Олександр Шемет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятник Миколі Мозговому відкрили за 7 років після смерті

Вінницький блогер упевнений, що скоро на центральній дорозі з Вінниці до Бердичева з'явиться дороговказ, який допоможе відвідати місце спочинку Тимка Падури.

На могильний плиті написано:
"На пам'ять про Томаша Падуру,
Пісняра України.
ЗЕМЛЯКИ".

Тимко Падура народився 21 грудня 1801 року на Київщині. На початку 1825-го брав участь у спільному з'їздi польського "Патріотичного товариства". Він - нащадок дрібношляхетської родини, що відобразилося на його світоглядi. Як польський патріот наполягав на необхідності спільної боротьби поляків та українців за незалежність. Був співцем козаччини, популяризував український фольклор та музику. Помер 1871-го року.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли могильну плиту автора відомих пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі